Не ЗАЩО, а КАК да откажем цигарите

„Магия в отказването на цигарите няма”, казва д-р София Ангелова, специалист по вътрешни и белодробни заболявания в болница „Света София” в столицата. Тя обяснява, че начините за борба с тютюнопушенето се делят на три вида: медикаментозни, психологически и алтернативни. „Всички методи са успешни, но само при пушачите, които твърдо са решили да спрат цигарите”, казва Ангелова.

отказване на цигари

От аптеката

Лекарствата, с които по-лесно да откажете цигарите, не са много. Най-популярните и най-търсените са и единствени. Това са хапчетата Tabex® и Champix, никотиновите лепенки „Никотинел ТТС” и никотиновите дъвки Nicorette. Някои от препаратите могат да имат странични ефекти (гадене, повръщане, безпокойство и др.), особено когато се прилагат неправилно, затова консултацията с лекар, преди да започнете да ги ползвате, е задължителна.

Според Ангелова най-изгодният и ефективен препарат е Tabex®. Една опаковка съдържа 100 таблетки, струва около 10 лв. и е достатъчна за един курс на лечение. Tabex® съдържа цитизин, който е доста сходен с никотина по структура и действие.

Champix не съдържа никотин. Действа, като потиска никотиновите рецептори в организма и притъпява чувството за абстиненция. С него обаче сметката ви за лечение ще бъде точно 54 пъти по-голяма. Високата цена (540 лв). е причината все още да няма голям интерес към продукта, казва Ангелова. Тя поясни, че пациентите сами избират един от двата продукта в зависимост от икономическото си положение.

Никотиновите лепенки и дъвки също като Tabex действат на принципа „клин клин избива”. Те осигуряват на организма никотиновата доза, към която е пристрастен, без да внасят останалите вредни вещества, които се съдържат в цигарата. Според изследвания на Световната здравна организация броят им е над 4000.

Лепенките „Никотинел ТТС” са с различно съдържание на никотин – по 10 мг, 20 мг и 30 мг. Пластирите се сменят на 24 часа, а в опаковка са по 7. Принципът е по-силните лепенки да се сменят с по-слабите и така за три седмици се преминава целия курс. Цената на опаковка в зависимост от никотиновото съдържание е между 26 и 36 лв.

Дъвките Nicorette залагат на волята. „Ако много приритате за цигара, да се залъжете”, казва фармацевт, с когото „Идеалист” разговаря. Отново заради степента на пристрастеност има дъвки с 2 и с 4 мг никотин. Цената им е 12/14 лв. за опаковка от 30 дъвки.

В тази редица „клинове” попадат и електронните цигари, пурети, пури и лули, които засега се предлагат най-масово в интернет. Те работят на батерия, обикновено придружена от зарядно устройство. Във вътрешността им се поставя пълнител с високо, средно, ниско или дори нулево съдържание на никотин. Пълнителите издържат ден-два или повече в зависимост от предишните навици на пушене. Димът, който излиза от тях, е кондензирана пара. Цените са между 110 лв. и 200 лв., а консумативите оскъпяват допълнително. Според Ангелова електронните цигари запазват „сукателния рефлекс” и маниерите на пушача и затова тя не ги препоръчва.

Бременни и кърмещи жени трябва да се консултират с лекар, преди да си купят от аптеката което и да е от лекарствата за отказване на цигарите. Правилото важи и за хора със сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Мненията за изкуственото внасяне на никотин в организма са разнопосочни. Според Ангелова те „помагат на пациента да преживее по-леко кризата”. Мириана Димова, която прилага алтернативния метод SmokeEX-PRO, смята, че внасянето на никотин като временен заместител на пушенето е излишно.

Има лекари, които предлагат и билково лечение на зависимостта от никотина, като изготвят индивидуални програми на пациентите си. Това прави и Анелия Кадийска. Целта е пречистване на организма в зависимост от „пораженията, които тютюнопушенето вече е нанесло”. Програмата включва билкови продукти като тибетски билки, захаросан джинджифил, борова медовина и чайове от мащерка, мента и овесена слама. Цената зависи от индивидуалната програма. Консултацията е около 50 лв., а след това ще трябват поне още 100 лв. за самото лечение.

Методите на съзнанието

„Психологическият метод предполага да седнеш, да поговориш и да мотивираш пушача до степен, в която той е наясно, че има кой да го следи и контролира”, разяснява д-р Ангелова. Тя сравнява отказващите пушачи с деца, които някой трябва да поеме за ръка и да преведе през проблема. Да убедиш пушач, че не му се пуши повече, не е лесна задача.

Освен с „живописни” снимки на черни бели дробове на стената д-р Ангелова го постига с подробни изследвания и разяснения към всеки пациент. Обсъждат в детайли как се променя капацитетът на белите дробове при пушене и нивата на токсини в организма, вредите от пушенето както за самия пушач, така и за хората около него. По думите на д-р Ангелова често, когато осъзнаят тези факти, пушачите се мотивират достатъчно, а някои дори спират на момента.

Подобна информация, изследвания и съдействие може да получите в специализирани частни и държавни кабинети за отказване от тютюнопушене.

Хипнозата също спада към категорията на психологическия метод. Методът може да се прилага както при различни стресове, фобии, депресии, нарушения в съня и много други, така и при зависимости, казва психологът и хипнотерапевт* Калин Цанов, председател на Българската асоциация по хипноза. По думите му 80% от подложилите се на хипноза са успели да се откажат от пушенето, а резултатите се запазват във времето. Методът действа в рамките на 10–12 сесии (25–30 лв. на сесия) или по-малко, в зависимост от степента на пристрастеност.

Подходът към всеки е различен. Пациентът споделя страхове, очаквания и конкретни желания, свързани с проблема си. В случая с цигарите заявката може да бъде за ограничаване или за пълно отказване, конкретен период, в който това да стане и т.н. Страховете и емоциите на пациента, които хипнотерапевтът внимателно слуша и преценява, по-късно ще са ключови за внушенията и подхода, който той ще използва.

Цанов дава пример с млада жена, която е лекувал с хипнотерапия. Подходът към нея е бил да я накара да усеща в устата си вкуса на най-омразното й ястие (шкембе чорба) всеки път когато надвиши дневната си доза цигари. Без да усети, тя сама е определила в предварителния разговор и двете величини, но „същинската игра с емоциите зависи от хипнотерапевта”, казва Цанов.

Алтернативи на алтернативите

Сред най-популярните методи за отказване на цигарите са акупунктурата (класическа и лазерна), ауриколотерапията, а отскоро и методът IQS (I Quit Smoking – от англ. „Аз отказах цигарите”), изброява София Ангелова. По същество методите имат еднаква цел – стимулиране на определени точки на ушите, което води до отделянето на хормони на щастието (бета-ендорфини) в организма. Чрез отделянето на този хормон организмът е спокоен и спира да се нуждае от друг източник на „щастие” като цигарата. „Абсолютна илюзия е, че цигарите успокояват”, вмята Ангелова.

Разликата между методите е в технологията, с която се извършват. Класическата акупунктура е методът с игличките, с които трябва да стоиш 30–40 минути за поне шест сеанса. Цената на такъв сеанс обикновено започва от 10 лв. Лазертерапията има същия ефект и често се прилага, „когато пациентите ги е страх от убождане”, казва Ангелова. Сеансът обаче е по-скъп – 20 лв.

При ауриколотерапията се прикрепя микроигла към ухото за 20 дни. Тя се поставя в конкретна точка и при глад за цигара мястото се разтърква, което отново стимулира бета-ендорфините и носи успокоение. Цената на една такава микроигла е около 20 лв.

Технологията SmokeEX-PRO съчетава лазерна терапия и пулсиращ ток. След събиране на информация за пациента и определяне на никотиновата му зависимост чрез тест се преценява от колко процедури той се нуждае. При бременни и хора с байпас, сърдечни болести и неврологични проблеми се прилага само лазерът, уточнява Мириана Димова от центъра SmokeEX-PRO. Клиентът ще плати 89 лв. за една процедура, 189 лв. за три или 289 лв. за пет.

Програмата IQS (I Quit Smoking – от англ. „Аз отказах цигарите”) използва технологията R.I.S.E. (уред с рефлекторен анализ на електроимпулсите). Ендорфините, които се произвеждат, заместват никотина и оттам всякаква абстиненция, нервност, депресия и риск от напълняване, казва Александра Конярска, търговски представител на IQS. По думите й за 3 до 7 дни никотинът се изчиства от организма, а въглеродният диоксид от дробовете – до 24 часа. Цената на програмата е 500 лв. Включва 4 процедури и консултация с терапевтите на IQS.

Особено внимание и при двата метода се отделя на мотивацията.

* По закон право да работят с хипноза имат психолози, стоматолози и лекари, преминали специално обучение.

УБИЙ РЕФЛЕКСА

„Само 2% от пушачите спират сами”, казва д-р София Ангелова. От ежедневен неосъзнат рефлекс кандидат-непушачът трябва да превърне пушенето в съзнателно действие. Така един ден ще проумее, че то е безсмислено. Но дотогава – воля, воля и пак воля. В сайта на „Онлайн инициатива против тютюнопушенето” помагат със съвети, стъпки и методи за упорито самонавиване, за да издържите на изкушението. Сметката колко пари ще спестявате от цигари на месец, година или дори 10 години може да помогне.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *