Новините по телевизията и информираността

Аз съм един от хората с много забързано ежедневие и нямам достатъчно време, за да се информирам от много източници. Обикновено разчитам на новините по телевизията вкъщи и радиото в колата. Покрай това ми ежедневие съм събрал доста впечатления за новинарските емисии по различните канали и радиа и днес ми ще да говоря точно за тях.

btv новините

От известно време гледам и слушам новините основно по бТВ и бТВ Радио. Преди обръщах внимание и на много други медии, но с времето се уверих, че техните са най-пълни, дават най-много различни гледни точки и са обективни. Изглежда не само аз съм решил да им гласувам доверие – според рейтинговите данни, те са с най-голяма гледаемост в сравнение с тези на останалите медии, като на извънредните им емисии и сутрешни блокове също се доверяват най-много хора - над милион и триста хиляди, което е двойно повече от коя да е друга медия и си е солидна преднина.

По време на протестите, макар да имаше много провокатори, които правиха неприлични знаци и се отнасяха вулгарно с журналистическите екипи на телевизията, изглежда обществото все пак не е позволило да бъде подлъгано и хората са продължили да вярват най-вече на бТВ Новините. Казват, че имиджа се гради с години и се руши за часове, но за щастие каквито и опити да се правят бТВ да не бъде най-гледаната национална телевизия (изглежда е в интерес на много хора) засега са неуспешни. Това вероятно се дължи на факта, че по-голямата част от репортерите на телевизията работят в нея от много години – като Генка Шикерова, Габриела Наплатанова, Десислава Ризова, Кристина Баксанова, Миролюба Бенатова и много други, хората са ги приели в домовете си и вече ги чувстват по-близки. Така е и с водещите, като Ани Салич, която се включи в много благотворителни кампании и инициативи като „Да изчистим България“. Аз макар и да нямам подобна сантиментална привързаност, оценям дългогодишната им работа и усилия да ни представят случващото се у нас и по света възможно най-обективно, но същевременно разбирам, че и те са хора и правят грешки, и не може да бъдат съдени по-жестоко от другите, просто защото са с най-голям рейтинг.

Нали знаете как преди години имаше една теория, че с появата на интернет вестниците ще изчезнат? Е, не изчезнаха, просто създадоха паралелно и свои Интернет издания. По същия начин е и с телевизиите. Виждам, че и на това поле новините на бТВ се представят най-добре – статиите им имат най-много коментари, а във фейсбук страницата само на Новините им има цели 60 000 фенове. Което според мен означава, че и младите хора като мен предпочитат най-вече да се информират от тази медия, въпреки че в Интернет имат стотици други възможности.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *