Сънна Апнея – Какво е и как да я разпознаем?

Какво е "сънна апнея"? Защо все повече хора страдат от това разстройство? Какво се случва с организма, когато докато спим изведнъж спрем да дишаме? Днес ще отговорим на тези въпроси.

 pexels-kampus-production-7556636

Нощ е, организмът се подготвя за почивка, жизнените процеси затихват, но част от нас ще будува и ще изпълнява "задълженията" си. Дишането е естествен непрекъснат процес, необходим за нашето съществуване. При така наречената "сънна апнея" равномерното и спокойно нощно дишане се прекъсва, спира и след кратък времеви порядък се възстановява нормално.

Обикновено се свързва с хъркане. Индивидът спи, диша, коремът и гърдите се издигат нагоре и възвръщат обратно надолу, изведнъж хъркането се накъсва, сякаш дишането спира, гърдите и корема се издуват в опит да възстановят дишането, но това не се случва. Минават секунди, минута, чува се шумно прохъркване, а дишането се възстановява. Това е състоянието "сънна апнея". Буквално преведено "без дъх".

Науката познава два вида апнея - обструктивна и централна. Среща се и трети вид - комплексна апнея. Тя е от сложен тип и е комбинация от обструктивни и централни разстройства. Обструктивната апнея е вид разстройство, при което се затруднява дишането, поради блокиране на дихателните пътища, а централната апнея се случва, защото мозъкът не контролира правилно дишането.

Според последни изчисления от проучвания между мъже и жени се смята, че жените страдат по-рядко от мъжете. Засегнати са между 5 и 10 % от населението на света. Среща се и при деца, но се случва по различен начин. Предразполагащи фактори за сънна апнея при възрастни са нездравословен начин на живот - тютюнопушене, прием на алкохол и медикаменти, наднормено тегло. С напредването на възрастта също рисковете са по-големи, тъй като настъпват структурни промени в организма (носа и гърлото, сливиците се уголемяват, мъжецът също).

С течение на времето сънната апнея може да причини усложнения, но при промяна на начина на живот, както и спазване на предписаното лечение, състоянието става управляемо. Едва тогава спокойният и здравословен сън са на лице. За целта се използват CPAP Апарати, с които пациентът спи и които подават точното количество въздух в точните моменти. Въздухът от тях е затоплен и овлажнен за максимален ефект и комфорт.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *