В Долината на асасините в Иран, е открит гигантски резервоар за вода

Иранските археолози , работещи в Долината на асасините (ловки войни, опитни разузнавачи и професионални убийци), в северозападната част на страната, в руините на замъка Аламут, са открили няколко складови помещения и резервоари за вода.

 ancient-water-system-iran

Най-големият резервоар за дъждовна вода и вода от снеготопенето, има дължина повече от 11 мерта и дълбочина около 4 метра. Дълбоко в скалата, на която се намира Аламут, са намерени също няколко складови и жилищни помещения, някои от които са били с печки или огнища.

Мощната планинска крепост Аламут била от 13 до 17 век една от главните твърдини на хашишините(асасините) – мюсулманска секта, която през Средните векове имала репутация на тайна организация на безжалостни убийци ( от тук и думата assassin, влязла в много европейски езици със значението „наемни убийци” и могъщи магьосници..

Хашиншските крепости в планините на ирански Азърбейджан и Кюрдистан са се славели със своята непристъпност.Поради това и до сега за изследователите остава тайна, по какъв начин са получавали вода и са снабдявани с необходимите количества , за да издържат продължителните обсади, като се има предвид че по време на война в Алмут са се укривали до няколко хиляди души.

Съществува предположение, че асасините са изграждали хитроумни водопроводи, по които водата е достигала в Аламут от покрайнините на суседните планини Само че до сега не са били намерени никакви доказателства за това.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *