Грип – грипна ваксинация

Грип. На пръв поглед нищо сложно. Уловката е в това, че грипните вируси бързо се изменят, което не позволява образуването на траен имунитет, нито създаване на универсална противогрипна ваксина.

Вариантите да се предпазите от болестта се свеждат до укрепване на имунната система и ваксиниране, което отчасти представлява същото. По думите на специалиста по имунология, хомеопатия и вирусология д-р Ваня Евтимова разликата е, че с ваксината само за две седмици имаш това, което ти е нужно, за да се пребориш с грипа, а цялостното укрепване на имунната система чрез хомеопатия и правилен хранителен режим изисква повече време.

Ваксините

Всяка година Световната Здравна Организация (СЗО) проучва циркулацията на вируси и съобщава щамовете за следващия грипен сезон. Фармацевтичните компании веднага се захващат с производството на ваксини и на опаковките отбелязват сезона, за който ще са актуални.

Противогрипната ваксина се прави на базата на умъртвени вируси и стимулира организма сам да произвежда антитела за защита. Имунитет се изгражда за две до три седмици и след това важи за година.

Ваксината обаче не гарантира зима без болести, защото предпазва само от вероятните за сезона вируси, а не от всички. Всяка проява на симптомите на грипа след ваксиниране може да е знак за друго заболяване или за грип в лека форма. Предимството на ваксината е, че дори при мутация на вируса смекчава симптомите на грипа и предотвратява усложнения, обясняват лекарите.

Поставянето на ваксини в регионалните здравни инспекции обикновено започва около 15 септември. Според д-р Мариана Иванова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в здравната инспекция в София (СИОКОЗ), дори през декември не е късно. Само трябва да сте здрави по време на ваксинация.

Тази година на пазара има три ваксини:

  • Influvac на Solvay Pharmaceuticals, Холандия;
  • Vaxigrip на лабораториите Пастьор (Aventis Pasteur), Франция;
  • Inflexal V на Berna Biotech, Швейцария;

Цените им варират между 10 и 13 лв. в различните аптеки. Най-скъпа е Inflexal V, чиято цена достига 15 лв.
За поставянето на ваксината ще трябва да платите поне още два лева. Това може да стане както при личния лекар, така и в кабинетите за имунизация във всяка регионална здравна инспекция (РИОКОЗ) и в Националния имунизационен и консултативен център (НИКЦ) в София.

Ако отидете в такъв кабинет, не купувайте ваксина предварително, защото няма да я приемат. Те държат да инжектират предлаганите от тях дози. Мотивът е, че така са сигурни в правилното им съхранение и съответно в качеството им. А и цените в тези кабинети често са по-добри.

Д-р Надежда Владимирова от НИКЦ твърди, че няма най-добра ваксина сред трите. Разликите между тях са в технологиите на изготвяне, а не в състава и целите им, казва тя. Владимирова пояснява, че няма значение каква ваксина си използвал предходната година.

Кой трябва да се ваксинира

"Противогрипните ваксини са лесно поносими и са подходящи за почти всички хора", казва Владимирова. По думите й най-уязвими пред вирусите са малки деца и възрастни хора. При децата обаче се препоръчва количеството за възрастни да се инжектира на два пъти в рамките на един месец.

Д-р Христо Кирилов, специалист по вътрешни болести, обща медицина и хомеопатия, уточнява, че най-рисковите групи са често боледуващите и хората с хронични заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и др. При някои от тези пациенти усложненията от грипа могат да се окажат фатални, затова според него ваксината за тях е задължителна.

Риск има и при най-активните, тези, които пътуват в градския транспорт или се срещат с много други хора. Ако се разболеете, редно е да останете вкъщи, за да не се влошите и да не заразявате околните.

Ваксините са противопоказни за хора с алергия към яйчен белтък или към някоя от съставките им. По правило не се прилагат на малки бебета. Бременните жени се ваксинират по преценка на лекаря, обяснява Владимирова.

След инжектиране с антигрипна ваксина съществува минимален риск (едно на милион) от проява на синдрома на Гален-Баре, който в някои случаи води до парализа. Вече три десетилетия се правят изследвания за връзка между антигрипните ваксини и това заболяване и макар и да откриват единични случаи, учените не могат да докажат закономерност и с каква честота се случва.

Алтернативите

Медицински алтернативи на ваксината са т.нар. имуностимулатори, но те изискват повече време, за да укрепят организма.

Хомеопатични имуностимулатори са продуктите на Boiron, Heel и DHU. Цените им са между 3 и 8 лв. Преди да се заемете с хомеопатично лечение, е задължително да се консултирате с лекар хомеопат, съветва Ваня Евтимова.

Друг вариант са билковите медикаменти с ехинацея, смята фармацевт в "Централна билкова аптека" в София. Има сиропи, хранителни добавки и чайове. Цените им са различни, обикновено до 10 лв. Популярни са имуностимулаторите на "Биофар" и "Бороа" – съответно "Имуноактив" за 8 лв. и "Имунобор" за 15 лв.

С подобни средства обаче имунитетът не трябва да се стимулира кампанийно, а целогодишно, казва Евтимова
Бактериалните препарати от рода на българския "Респивакс" и швейцарския Broncho-Vaxom също са доста ефективни, смятат фармацевтите. Те трябва да се приемат по 10 дни в три последователни месеца.

Препоръчителни през зимата са мултивитаминните таблетки или естествено храни, богати на витамини. Като превенция в грипния сезон Евтимова препоръчва много витамин С – цитрусови плодове и тъмнобагрени плодове като боровинката, антиоксидантите на зеления чай и рибеното масло. Според нея трябва да се приемат животински протеини чрез млечни и месни продукти.

Евтимова съветва да се пазите от "банални" настинки и да държите краката и кръстовете си топли. Зимните спортове, както и всяка физическа дейност укрепват организма и съответно имунната система, казва фитнес инструкторът Илиана Танева. За да имат ефект обаче, тези дейности трябва да се редовни и подходящи за самия човек. Танева препоръчва плуването.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ НА ГРИПА

  • бронхити
  • синуити (възпаление на околоносните синуси)
  • отити (възпаление на ухото)
  • пневмония (само грипният вирус не може да я причини)
  • изостряне на хронични заболявания

ЕСТЕСТВЕНИ ИМУНОСТИМУЛАТОРИ

Моржуването не е безсмислен мазохизъм, а древна "рецепта" за каляване. При липса на условия може да се замени с редуване на топла и студена вода по време на душ.

Веднъж седмично правете дълги разходки в студа, най-добре в планината. Те осигуряват чист въздух и слънчева баня. Слънцето дава витамин Д на кожата, което също укрепва имунитета.

Когато "този лунатик", колегата, отвори широко прозореца посред зима, не бързайте да крещите. Това упражнение е необходимо поне два пъти дневно. То калява дробовете и гони навън от стаята лошите вируси.

Източник: Идеалист

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *