Препълнен ли е Вашият мозък? Шерлок Холмс

Шерлок Холмс, главен герой в разказите и книгите на Артър Конан Дойл, е смятан за един от най-умните хора, живели някога на планетата. Искам да Ви разкажа какво е написано в един от първите разкази за него, където той любезно отгаваря на въпроса как така има толкова добър и бързомислещ мозък:

Аз смятам, че мозъкът на един човек първоначално е като празна таванска стая и всеки има правото да я обзавежда с каквито иска мебели. Доста глупци обаче, поставят в тази стая всякакви боклуци и по този начин когато им потрябва нещо, те не могат да го намерят или в по-добрия случай тя е затрупана с много неща и не могат да се справят с проблема достатъчно бързо.

IQ

Аз лично съм съгласен с Артър Дойл, с неговото твърдение, че нашият мозък е нещо подобно на таванска стая, но пък не смятам, че препълването му с много знания е същинският проблем. Проблемът, който ние срещаме по-често е, че не го използваме доста често и навсякъде е покрито с прах и паяжина, имащи нужда от почистване.

Логично идваме до основният въпрос – как да направим едно пролетно почистване на нашият мозък. Отговорът е прост. Най-доброто почистване на мозъка става с писане.

Всеки един човек, който се занимава с писане ще Ви каже, че за да стигне до сегашното си ниво той е писал хиляди страници различни текстове, докато са открили идеалното начало за свето произведение. И това е само началото.

И в крайна сметка тези, които пишат професионално, могат да стигнат до добрият текст, много по-бързо и безпроблемно от други хора, които са писали три-четъри пъти в последната година. Стивън Кинг примерно едва ли пише много глупости – просто той вече го е правил прекалено дълго досега.

Пишете, все-едно наистина правите реално пролетно почистване на таванска стая. В началото всичко е разбъркано, а Вие дори не знаете откъде да започнете. Ето затова е много трудно да започнете да пишете качествени неща още от самото начало.

А сега си помислете за "таванската стая" на Стивън Кинг. Той почти всеки ден я посещава и всеки път се грижи тя е да е в добро състояние. Затова когато отиде следващият път му трябва много малко почистване, за да може да се възползва от пълните му капацитети.

Писането изисква търпение

Не сте писали през последните няколко месеца, и когато започнете очаквате да почистите мозъка си само за няколко часа. За съжаление това е невъзможно. Не можете да почистите бъркотия събирала се месеци, та дори и години само за няколко часа…

Нека да Ви дам и друг пример. Да кажем, че се премествате в някоя друга къща където никой не е живял от няколко години. Смятате ли, че можете да оправите къщата само за няколко дни. Реално погледното това ще Ви отнеме години, за да постигнете желаната цел.

Знам, че звучи доста страшно, затова най-добре започнете да пишате по час всеки ден. Само по един час и някой ден ще забележете, че вече сте изчистили всичко. След това просто трябва да поддържате нещата така и сте готови. Просто редовно трябва да се почиства.

Приятно почистване (писане)!

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *