Електронни книги на български език

Докато електронните книги смело навлизат на чуждестранния пазар, а iPad, Amazon Kindle и Barnes & Noble NOOK правят четенето им все по-лесно и възможно навсякъде, на българския книжен пазар творбите във виртуален вариант са тема табу. Защото нашите книжарници не обичат промяната.

Електронни книги ebook

Представете си само колко инвестиции на време и ресурси изисква създаването на книжарница за е-книги. Първо, трябва да се проучат всички успешни бизнес модели на уебсайтове като Barnes & Noble, които работят във виртуалната сфера от години. После идва нуждата от подходящ формат, предотвратяващ риска от пиратство, какъвто е ePub.

Да не говорим за софтуера, какъвто Adobe отдавна са разработили в лицето на Adobe Digital Editions. Но може би най-трудната промяна, която трябва да предприемат плахите български книжарници, са ефективните и бързи онлайн разплащания. Не само разплащания с кредитни карти, но и поддръжка на ePay и PayPal.

Не смея да твърдя, че всичко това става със щракане на пръстите. Но не виждам дори капка намерение на която и да е книжарница сериозно да се захване с толкова мистериозните у нас е-книги.

Защо просто не четеш печатни книги?

Разликата в цените просто разбива! Обикновено печатната книга струва двойно повече от електронната книга. Втората просто покрива авторските права и процента печалба на книжарницата. Като човек, който постоянно прави интернет транзакции за какво ли не, съм много по-склонен да поръчам нещо, което мога веднага да сваля и да почна да чета, отколкото да чакам дни на ред.

И тези доставки… Често се случва книгите да не са в наличност, което бави доставката с няколко работни дни. И, разбира се, куриерите никога не си правят труда дори да клипнат, за да договорят удобно за доставка време. Вместо това трябва да бъда залепен на адреса за получавате от сутрин до края на работния ден, защото нямало никакъв начин да се разбере кога микробусът ще стигне до съответния квартал.

А защо да плащам за печат и доставка, когато мога да платя само за авторски права и да принтирам готините части от книгата, които удобно да сложа в някоя папка за бърз достъп далеч от компютъра.

В безплатните книжарници, които МВР така настървено определят като "продажно братство", поне според техния химн, има изобилие от книги, които няма преведени на български език. Доставката от чужбина грубо излиза между 50 и 100 лева. Абсурд за стотина страници, които чуждите книжарници продават за кутия цигари в долари.

В защита на пиратството

Масовото нарушаване на авторски права съществува, когато потребителските нужди не се задоволяват достатъчно добре от търговците. Направете книжарница, която удобно и ефективно продава е-книги, и ще спра да стоя на страната на безплатните виртуални библиотеки. Но дотогава, приятели, си оставам пират.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *