Термопомпи – избор и монтаж

Термопомпите по същество са климатици, които могат както да отопляват, така и да охлаждат вашия дом. Простото обяснение е, че термопомпите могат да извличат топлината от въздуха (или земята, ако са газови) вън от вашия дом и да я вкарват в него. При подходящите условия те могат да правят това значително по-евтино от печките на газ или нафта.

Когато купувате термопомпа, трябва да обърнете внимание на следните въпроси:

  • Дали термопомпата е най-добрият избор – или е по-добре да си купите печка с централизирана климатична инсталация?
  • Какъв размер термопомпа трябва да си купите?
  • Какво представлява ефективността на термопомпата и колко ефективна да е вашата?
  • Коя е най-добрата марка термопомпи?
  • Кои термопомпи препоръчват доставчиците?
  • Кой би следвало да монтира вашата термопомпа?

Дали термопомпата е най-добрият избор?

Тъй като термопомпите могат както да отопляват, така и да охлаждат вашия дом, не бихте ли желали по-скоро да си купите термопомпа отколкото централизирана климатична инсталация? Не бихте ли си купили, монтирали и поддържали по-скоро едно цяло оборудване отколкото централизирана климатична инсталация плюс печка? Макар и отговорът да е толкова прост, трябва да вземете предвид няколко фактора.

Сезонното време във вашия регион е вероятно най-важният фактор за вземането на това решение. Ако температурата рядко пада под 4 0C, вероятно бихте отоплявали дома си по-евтино с термопомпа отколкото с печка. Въпреки това, ако температурата е често под това равнище, трябва да помислите за допълнителен източник на топлина. Много хора се спират на газова или нафтена печка за целта – както поради финансови съображения, така и поради това, че печката по-лесно поддържа топлината, когато разликата между температурата навън и тази вътре нарасне.

Второ, термопомпите обикновено са по-скъпи от централизираните климатични инсталации със същите ефективност и капацитет. Например, при крайния доставчик термопомпа на Rheem от 1,5 т и сезонен коефициент за енергийна ефективност (SEER) 13 се продава за около 150 лв. по-скъпо от нейния централизирано-климатичен еквивалент на Rheem от 1,5 т и сезонен коефициент за енергийна ефективност (SEER) 13. Също така, доставчиците може да ви вземат по-скъпо за монтажа на термопомпата отколкото за този на централизираната климатична инсталация.

Третият критерий, който следва да се вземе предвид, е експлоатационният период. След като централизираните климатични инсталации обикновено се използват само през летните месеци, а термопомпите – както през лятото, така и през зимата, експлоатационният период на термопомпите обичайно е по-къс от този на централизираните климатични инсталации. Разходите по поддръжката са обикновено по-високи, тъй като компресорът, управлението и останалите компоненти работят повече месеци в годината.

Накрая, природният газ и нафтата са изначално по-евтини от електроенергията. Въпреки това, след като цените на горивата скочиха през последните месеци, това не е задължително да е така във вашия регион (това, разбира се, зависи от региона – някои източници например, отбелязват, че много от водноелектроцентралите в Тихоокеанския северозапад на Съединените щати често са причина разходите за електроенергия да са по-ниски от тези за природен газ). След като термопомпите почти винаги работят на електроенергия, би било добре да прецените дали печката на газ би ви излизала по-евтино.

Какъв размер термопомпа трябва да си купите?

Правилният избор на термопомпа, която да извежда точното количество топъл и студен въздух, би ви осигурил удобство, лесна поддръжка и ефективно функциониране. Размерът на термопомпата трябва да бъде съобразен така, че тя да работи непрекъснато с цел максимална ефективност. Твърде големият й размер за даден дом води до нейното твърде често включване и изключване, което увеличава износването на оборудването и намалява ефективността му. Твърде малкият размер обаче може да не ви осигури необходимото усещане за удобство през лятото и зимата.

За съжаление, няма пряк път за установяването на точните мерки – нуждаете се от ОВК (отопление, вентилация и климатизация) доставчик, който да изчисли топлинния товар на дома ви. За стандартна мярка за топлинен товар се приема изчисляването по Ръководството „J”, което отчита изолацията, размерите, сенчестата страна и немалко други фактори на вашия дом.

Ефективност на термопомпата: сезонен коефициент за енергийна ефективност (SEER) срещу коефициент на сезонно полезно действие (HSPF)

Работата на термопомпите както при отоплението, така и при охлаждането, има своята мярка за ефективност. Ефективността на охлаждане на дадена термопомпа се измерва с нейния "сезонен коефициент за енергийна ефективност" или SEER. Ефективността й на отопление – с нейния "коефициент на сезонно полезно действие" или HSPF.

В горещ климат, където често е необходим студен въздух и по-рядко – топъл, ви трябва термопомпа с висок сезонен коефициент за енергийна ефективност (SEER). В студен климат се налага да се уверите, че вашата термопомпа има висок коефициент на сезонно полезно действие (HSPF). Високоефективните термопомпи обикновено струват повече от по-малко ефективните. Би било от ваша полза, ако вземете предвид това за колко месеца по-високата цена би се отплатила във вид на спестявания от сметките ви за електроенергия.

Ако възнамерявате да напуснете сегашния си дом след няколко години, бихте могли да предпочетете да монтирате термопомпа с по-ниска ефективност, тъй като е малко вероятно да си възстановите допълнителния разход (разбира се, парите не са единственият фактор, който да отчетете – може да сте склонни да платите повече, за да намалите въздействието на вашия дом върху околната среда).

Кой би следвало да монтира вашата термопомпа?

Едно от най-важните решения, които бихте направили при купуването на термопомпа, е това кой доставчик да изберете. Добрият доставчик би определил правилно размера на вашата термопомпа, би ви помогнал да изчислите периода на отплащане при оборудване с висока ефективност и при такова с ниска и би ви гарантирал, че то е монтирано както трябва.

В допълнение на това, той би реагирал незабавно в случай на ОВК авария, би осигурил постоянна поддръжка и би действал като посредник с производителя при смяната на повредени части по време на гаранционния срок. До голяма степен, също както към избора на адвокат или счетоводител, към избора на ОВК доставчик трябва да се подходи внимателно.

Направете това по начина, по който бихте назначили свой служител – проведете разговор с няколко от тях, съберете препоръки и вземете решение без да бързате. Вероятно най-добрият начин да започнете е като се обадите на приятели, които живеят в същия град, и ги запитате кого биха ви препоръчали. Малките фирми (каквато е типичната ОВК фирма) преуспяват и се провалят просто от едната дума от уста на уста – ако доставчикът знае, че някой от неговите текущи клиенти го е препратил към вас, той би работил по-усърдно, за да ви удовлетвори.

Ако не можете да намерите достатъчно доставчици чрез препоръки, потърсете фирма, която работи с мрежа от такива (например, FurnaceCompare.com охотно препоръчва избирането на доставчици чрез ServiceMagic). ServiceMagic предоставя безплатни и незадължаващи услуги, като свързва клиентите с предварително проверени доставчици. След като даден доставчик изпълни своята задача, ServiceMagic запитва клиента за мнение по електронната поща, като използва тази обратна връзка при избора на това кои доставчици да препоръча за бъдещи задачи.

Не забравяйте да помолите вашия доставчик да ви покаже лиценз и документ за застраховка. Попитайте го дали би изчислил топлинния товар, за да определи размера на термопомпата. Ако ви споменат, че има пряк път за определянето му, бъдете нащрек! В допълнение на това, проверете в Комисията за защита на потребителите дали някой не е подал оплакване срещу тяхната компания.

Попитайте за препоръки от трима предишни клиенти – на които впоследствие се обадете, за да се уверите в препоръките. Убедете се, че бихте се сработили като характери – полезно би било да се чувствате удобно, докато задавате въпроси. След като цената обикновено играе важна роля, уверете се, че въпреки ниската си цена, избраният от вас доставчик има отлична репутация!

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *