Имат ли извънземните подобно на нашето ДНК?

Какви биха били сходствата между извънземните и живота на нашата планета? Замисляли ли сте се? Това неможем да го разберем със сигурност до момента, в който не открием извънземни. Но в момента имам нещо като доказателства, че поне като основни градивни частици ще са изградени подобно на нас самите.

ДНК извънземни

Всички извънземни форми на живот споделят едни и същи 20 на брой аминокиселини. Биохимиците са успели да синтезират 10 от тях в експеримент, който симулира безжизнена богата на органични градивни елементи среда.

За целта са използвали специални филтрирани лъчи светлина, който от своя страна симулират йонизиращата радиация в откритият космос, или хидро термални извори осигуряващи нужната енергия. Амино киселини от този сорт са открити в метеорити формирани дълго преди земята да се формира.

Пол Хигс (Paul Higgs) и Ралф Пъдриц (Ralph Pudritz) от Университета McMaster в Хамилтън, Онтарио, Канада, посочват, че всички тези експерименти са дали като резултат едни и същи 10 на брой амино киселини и калкулират, че те са градивните елемнти на всяко живо същество.

Следователно, отново според тях, ако извънземни форми на живот съществуват, то те са изградини също от тези 10 амини киселини.

Кодът на Вселената?

Двамата учени, показват как останалите 10 аминокиселини в процеса на еволюция се добавят към генетичният код на живите организми, като го правят по сложен и развит. С тези си твърдения те влизат в спор и със всеобщото разбиране, че генетичният код не еволюира и е универсален.

Дарън Грифин, генетик от университета Кент, Англия казва, че Хигс и Пъдриц са стигнали прекалено надалеч в своите предположения.

Той казва:

Законите на физиката управляват вселената и изглежда по правилно да мислим, че законите на молекулната биология също са универсални за цялата вселена. Но изглежда неправдоподобно, абсолютно същият генетичен код да бъде сътворен от природата на отдалечена планета, дори да имат прилики на фундаментно ниво, като аминокиселините например.

Източник: livescience.com

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *