Манекени на бъдещето подтикват клиентите да купуват

Манекените във витрините на магазините ще привличат все повече посетители със своята интерактивност, размивайки границите на реалността. Освен гримаси изразяващи различни емоции, роботизираните манекени могат да се движат наподобявайки движенията на най-красивите жени в света, да подават ръка за поздрав на клиентите или да запаметят информация за профила и поведението на посетителите на магазина.

Манекен от бъдещето

Ако изкуството имитира живота, то хуманоидът Geminoid-F може да се счита за шедьовър.

Манекенът от най-ново поколение е сътворен от прочутия Хироши Ишигуро, а официалното му представяне се проведе преди дни в Осака, Япония. Хуманоидът наречен Geminoid-F (F от female) притежава вграден компютър, чрез който лицето, направено от фин силикон, възпроизвежда напълно човешки гримаси – от закачливо намигане до сърдито свиване на вежди и сърдечни усмивки показващи съвсем реалистични зъби. За умелите си движения манекенът разчита на 12 пневматични механизма, а телеоперационна система използва smart камери за следене на лицето на истински човек, след което възпроизвежда мимиките му. Geminoid-F е абсолютно копие на 20 годишен модел с дълга черна коса. Моделът и роботът са облечени в еднакви дрехи – черна пола и кожено яке.

Цената на манекена за момента е $110,000

Макар и без лице, други роботизирани манекени наречени Palette вече заеха местата си във витрините на големите японски магазини. „Умните” торсове са оборудвани със специални сензори за тъмнина, чрез които улавят реакциите на клиентите и отговарят с атрактивни движения. „Продуктите поставени върху движещ се манекен изглеждат по-атрактивни, повишава се желанието на клиентите за покупка”, казва Татсуя Матсуи, старши дизайнер и собственик на фирмата производител Flower Robotics, създала Palette и нейната братовчедка Palette UT, умален модел за експониране на бижута.

И двата робота са оборудвани с технология за запаметяване на движенията на супермоделите по модните подиуми, които умело възпроизвеждат на витрината на магазина когато сензорите им за близост уловят присъствието на клиент наоколо. Вградена функция за самообучение позволява на робота да установи коя поза или движение привлича най-много клиенти и ги задържа най-продължително време.

Компанията разработва и система, чрез която Palette ще улавя и отчита възрастта и пола на посетителите, както и рекламното лого въргху чантата с покупките им. Събраната информация ще се записва и предоставя на маркетинговия отдел на магазина.

Продажната цена на Palette е около $ 50,000, а наемната около $ 3000.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *