Как да разпознаваме качествените онлайн магазини?

В последните няколко години все повече търговци започнаха да отварят онлайн магазини поради ред причини, като най-основните са удобната среда за бизнес и по-ниската стартова инвестиция. С нарастването броя на новосъздадените Интернет магазини нараства и опасността от измами. В тази статия ще опиша няколко начина за това как да се предпазите от евентуални измами и как да отсявате стойностните онлайн магазини.

1. Домейнът

Първият поглед към един онлайн магазин още преди да го посети даден потребител е домейнът. Сайтове хоствани на безплатни домейни и безплатни хостинг платформи демонстрират несериозност и непрофесионалност. Ако търговецът не е имал ресурсите да направи инвестиция за негово домейн име, това само по себе си говори какво може да се очаква при евентуална покупка, доставка или взаимоотношения с него.

Онлайн магазини измами

2. SSL сертификат

Повечето магазини предлагат възможността за разплащане като гост, но и не малка част задължават клиентите си да си направят регистрация, за да могат да пазаруват. Регистрацията сама по себе си е предоставяне на лични данни. В тази връзка, търговецът трябва да осигури защитата на тези данни чрез валиден SSL сертификат. Това може да разберете чрез зеленото катинарче в началото на URL адреса.

3. Информация за търговеца

На сайта задължително трябва да бъде поставена информация, за фирмата упражняваща търговската дейност, адресът, на който упражнява дейността си, името на фирмата и контактна информация за обратна връзка. Това е изискване на ЗЕТ (закон за електронната търговия) и трябва да фигурира на видно и лесно достъпно място във всеки един сайт, който продава продукти. Обикновено тази информация е поставена в Общите Условия на въпросния сайт, които също са задължителни. Затова се оглеждайте, защото който крие или не е написал тези неща не му е чиста работата.

4. Цени

Цените на продуктите задължително трябва да са в лева с включен ДДС. Въпреки това внимателно се огледайте за звездички, малки букви и други подобни уловки, защото не всички са коректни.

5. Актуалност

Обърнете внимание дали пише кога за последно е обновяван сайта и кога. Има купища онлайн магазини, които са неактуални и неактивни, т.е. все едно празен офис, в който никой не работи. Личи си по новините и последните продукти.

6. Позиции в търсачките

Вижте къде се позиционират продуктите от магазина в Google. Търсачките имат алгоритми, които много добре различават авторитетните сайтове от ниско-качествените. Сериозните компании правят оптимизация на онлайн магазините си и биха се класирали отпред. Не са изключени груби манипулации и тук, но вероятността е малка.

7. Самостоятелно проучване

Ако въпреки всичко, набелязаният от вас сайт буди съмнения у вас, по всяко време можете да го проучите. Просто направете търсене в кавички с адреса на магазина, за който искате да намерите повече информация. Пример: „symnitelenmagazin.com“, като замените адреса в кавичките с този, който ви интересува. Предполага се, че могат да излязат резултати с теми във форуми или коментари в блогове, от където можете да почерпите информация от опита на тези, които вече са пазарували. Ако въпросният магазин е измамнически, със сигурност ще се натъкнете на потребителски мнения. Обратното също е валидно.

Ако обърнете по-сериозно внимание на тези седем стъпки, преди да направите вашата покупка, ще се лишите от излишни негативни емоции и неприятности. Приятно пазаруване!

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *