Предпазване от мълнии / светкавици / гръмотевици

В Щатите ежегодно умират около 200 човека, които ги е ударила мълния. У нас, разбира се, тази цифра е по-малка, но пък ние сме единствената държава в Европейския съюз, която няма система за предупреждение и предвиждане на мълнии. Краткият удар от небето е много мощен и изпраща повече от десет милиона волта през тялото на ударения. 30% от случаите са фатални, а при останалите се развиват усложнения, от сорта на спукване на тъпанчето на ухото или катаракта на очите. Сигурни сме, че те убедихме да прочетеш тази статия.

Видове удари от мълнии

Страничен удар: когато мълнията „прескочи“ от мястото, където е паднала, до жертвата; Контактен удар: когато мълнията удари предмет, който човекът държи, например чадър; Удар през земята: когато електрически ток, преминаващ през земята, в следствие на мълнията, се покачи по крака ти, мине през теб и слезе по другия крак обратно в земята.

Как да сме в безопасност

Потърси някакво покритие; Стой на закрито поне до 30 минути след последната мълния – или в къща, или в каравана (ако е работеща на акумулатор, а не свързана в мрежата), или в кола. Не докосвай и не използвай телефони със жица, електрическо оборудване и жици; вода – например да си миеш ръцете, да се къпеш, да миеш чиниите или да переш; Стой далеч от прозорците и външните врати; не лягай на бетонен под, нито пък се подпирай на стена от бетон; Ако си навън, клекни със събрани крака и ръце, докосвайки възможно най-малка част от земята около себе си. Във никакъв случай не лягай на земята, не заставай под самотно дърво или пък в края на гора.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *