Отпадъци, които не подлежат на рециклиране

Предполагам, че ако го направиш, се чувстваш поне малко по-добре и по-горд със себе си… Но знаеш ли, че има някои неща, които трябва да пропуснат контейнера за разделно събиране на отпадъци и да отидат в обикновения? Мислейки си, че правим добро ние всъщност вредим повече.

Ако изхвърлиш предмети, които не могат да бъдат рециклирани, рискуваш целият боклук да бъде отхвърлен и да бъде изпратен към сметището. А това е наистина голямо разхищение на енергия – не стига, че огромно количество отпадъци ще се изхвърлят в околната среда, ами и от транспорта ще има двойно по-голям въглероден отпечатък.

За да го спестим, просто научи кои са нерециклируемите стоки:

Кутии от пица. Да си поръчаш пица за вкъщи всъщност се оказва доста неефективно. Ако отидеш до пицарията и вземеш пицата лично спестяваш разхода на гориво на разносвача. Ако изядеш пицата на място, ще спестиш изцяло картонената кутия. Ако въпреки всичко си вземеш пица за вкъщи и след това изхвърлиш кутията, мазнината на пицата попадне от нея върху околния картон, ще направи невъзможнo рециклирането му в чиста хартия.

Хартиени кърпи. Те самите не са проблем за рециклирането, но често са използвани за почистване на остатъци от храна и други мърсотии. Ако те попаднат в партидата, след рециклирането готовият продукт ще бъде отхвърлен.

Лепкави листчета. Те са по-малки от останлите листа и освен ако не изхвърляш огромно количество на куп, по-добре не го прави. Също така те са цветни и имат лента с лепило, което може да навреди на рециклирането.

Капачки на бутилки. Тези капачки често са направени от няколко вида пластмаса, които са смесени. Това намалява стойността им и за това е по-добре да ги изхвърляш в обикновените кошчета.

Мокра хартия. Хартиените нишки, които са били наморкени, са по-къси и следователно с по-малка стойност. Рециклирането е ненужно, тъй като процесът се оскъпява, без да осигурява необходимото количество хартия.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *