Самоусъвършенстване за успех и напредък

При всички наши действия и форми на поведение, непрекъснато трябва да имаме предвид поради какви причини действаме, какви потребности и желания се крият зад това действие.

Самоусъвършенстване

Хората могат да бъдат разделени на три групи:

  • Такива, които правят нещата в действителност;
  • Такива, които гледат отстрани;
  • Такива, които се питат: "Какво става по дяволите … ?"

Ако желаете да се включите към малката групичка на онези, които правят нещата в действителност, вие трябва да сте наясно на първо място със себе си.

И така, от къде трябва да започнете. Първо – от начертаването на вашите мечти. Вашите мечти ще станат реалност, само ако ги превърнете в цели, които ще преследвате. Какви цели трябва да преследвате, за да бъдете свободни, независими, богати, щастливи и доволни от живота хора? Когато започнете с мечтите и оформянето на целите за сбъдването им, трябва да сте наясно с цената на всичко това. Повярвайте, първата цена, която трябва да вложите като начален капитал, е да инвестирате в себе си.

Това може да стане само с натрупване и усъвършенстване на знания. Това означава да се научите да правите и неща, които не ви доставят особено голямо удоволствие. Например – да станете по-рано от обикновеното в почивен ден и да започнете с извършването на най-неприятните за вас задачи, защото това са препятствия, които трябва да преодолявате, плащайки си за тях с лично време.

Ако вие се научите още сега да поставяте на везни вашите цели и вашите удоволствия, то вие сте направили една от най-големите крачки по пътя на успеха. Това означава да се научите да не хленчите, а да вярвате силно в себе си и във вашата мечта. Нека най-добрите да ви бъдат критерий и височина на летвата, която трябва да прескочите.

Никога не се сравнявайте с тези под вас. Бъдете благородни в постигането на целите си. Или с други думи бъдете благородни егоисти, т.е. по честен и достоен начин постигайте личните си цели и устоявайте с труд завоюваното място. Тогава ще имате и свободата и независимостта.

И още нещо. Всеки от вас гледа света през различен филтър. Всеки от вас си представя мечтите по различен начин. Всеки от вас е различен, защото всеки има различен талант за постигане на целите си. Някои от вас са много любознателни и любопитни, те постоянно искат да научат нещо ново и уважават тези, които могат да им го дадат. Други си мислят, че знаят всичко и приемат всеки съвет с неохота. Някои са отговорни и състрадателни, на други не им пука.

Нагласата ви да постигнете това, което мечтаете, зависи от това, как гледате на света и как виждате мястото си в него. Вашият филтър към света формира вашата вътрешна мотивация – дали да сте настроени конкурентно, алтруистично или егоистично.

Този филтър определя начина ви на мислене – дали сте дисциплинирани или отпуснати, дали умеете да чертаете бъдещето си и да се стремите да постигате целите си. Този филтър ви изгражда и като личности – дали сте оптимисти или песимисти, спокойни или притеснени, състрадателни или бездушни. Този филтър формира всичките ви отличителни черти – при мислите, чувствата и поведението.

Вашият филтър зависи и от вашите генетични особености, и от средата, в която се развивате. Учете се от хора, които живеят честно и постигат целите си. Когато дълбоко в себе си чувствате, че сте сгрешили, няма нищо страшно да си признаете, най-малко пред самите вас.

И така, вашата мечта е това, което искате да бъдете, когато вече сте независими, когато поемете кормилото в свои ръце. Вашата мечта не е най-добрият университет, който ви очаква и за който се борите. Това е постигане на една от междинните цели, преди да се сбъдне голямата ви мечта.

Вашата мечта е това, което ще ви направи щастливи и доволни от живота. Това е вашата мечта, това не е мечтата на вашите родители, вие не правите тези усилия заради тях, правите ги заради себе си. Плащате цена заради самите вас, защото вашите родители могат само да се радват на вашите постижения. Направете ги заради самите вас.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *