Кажете НЕ на своите клиенти

Последната седмица беше една от най-трудните от няколко години насам. Почти всеки ден трябваше да отделя поне 4-5 часа за писане за да мога да смогна с работата, като по този начин не оставаше никакво време за моите блогове и сайтове.

Примерно вчера – в 23:00 бях пред лаптопа, уморен и едва гледам, но трябваше да свърша проект, за който крайния срок беше тази сутрин в 5:00. Почти го бях довършил и си мислех как ще полегна и този ден ще свърши когато получих съобщение от един доста редовен клиент, който ме помоли да му свърша една бърза(бърза, но щеше да ми отнеме поне 30 минути)работа, за която разбира се ще ми плати.

Признавам си – разколебах се. Допълнителна работа, допълнителни пари и т.н. Щеше да ми дойде доста добре. Все пак винаги е добре чинията Ви да е пълна, като това означава че клиентите обичат работата, която вършите. Това е доста голям успех!

Защо тогава вчера не се чувствах поласкан и радостен от този успех? Всичко, което чувствах беше умора и чувството, че всички тези букви ще ме заляет. Тогава се замисляте защо успешните хора, които познавате не се чувстват толкова уморени, а реално погледнато печелят повече от Вас?

И в крайна сметка казах НЕ на този клиент и го пренасочих към друг колега, който да му свърши тази работа и евентуално утре ще мога да му обърна повече внимание. Тогава се сетих и за една история за един обущар, който е бил толкова добър и работил по 20 часа на ден и за тази работа получавал много пари, за който нямал време да изхарчи. Освен това един ден забелязал как обувките на неговото семейство се разпадат, просто защото няма време да оправи обувките на собствените си деца.

За това започнете да казвате НЕ на Вашите клиенти и ДА на себе си. Това в никакъв случай обаче не означава, че трябва да престанете да обръщате внимание на клиентите и в крайна сметка да спрете всяка работа.

Отнасяйте се към себе си като клиент! При това Вие сте най-важният клиент от всички. Наемете себе си за проекти, които в крайна сметка ще са Ви поезни – примерно направете си нов сайт, който да привлича повече клиенти. Също така както всеки клиент, дайте си краен срок и го спазвайте!

В началото може да Ви се стори малко трудно да отказвате на Вашите клиенти, но приемете, че ние не правите това за да обидите някой. Просто Вие вече сте били наети от друг клиент т.е от самият Вас.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *