Системен администратор – правила за оцеляване

След като компютрите, взеха че навлязоха поголовно и по българските офиси, се обособи нуждата от някой клетник, който да се грижи за безпроблемната работа на всички системи. На този клетник му викат Системен Администратор или на кратко сисадмина, системния, "оня рошавия дет носи некакви щайги наляво-надясно". Обикновено този клетник не е особено долюбван от колегите в офиса и обикновено е обект на шеги, подигравки, а от време на време отнася и по някоя друга псувня.

Системен администратор

Защо се получава така и какво трябва и какво не трябва да правиш, ако си системен администратор и не държиш за теб в офиса ти да се говори само в комплект с майка ти:

1. Компютъра не е единствения ти приятел в офиса и сървърното не единственото място, където можеш да пребиваваш. Хубаво е да разбереш, че останалите ти колеги общуват помежду си, а ако ти през това време общуваш със сървърите, логично е сървърите да те заобичат, но на колегите ти да си безразличен.

2. Помагай, когато имаш тази възможност - когато видиш, че някой не може да се справи с нещо, а ти знаеш как става, не си слагай ореола че това не ти влиза в работата, а му помогни. С това обаче трябва да се внимава и да се пресичат увреме опитите да те прикарат да им вършиш цялата работа, щото те "не можели".

3. Ако прецениш че даденият потребител е пряко заинтересован, може да му обясниш какво си направил, но не им позволявай да те правят учител по информатика. Най-лесният начин е да обясниш с 2-3 изречения за какво иде реч и след това да посочиш подходяща литература за задълбочаване на знанията. Обясни на потребителите, че ти не си преподавател и знаеш кое как става, но едва ли ще можеш да им го обясниш като хората.

4. Интересувай се от това което става в офиса и накъде върви фирмата - от една страна ще имаш за какво да си говориш с колегите, а от друга ще знаеш къде и какво може да се оптимизира по системите.

5. Стреми се да имаш идея от това с което се занимават колегите ти - първо ще им покажеш че не се интересуваш само от платки и единици и нули и второ, това също може да ти помогне в работата.

6. Гледай да се отзоваваш бързо, когато има някакъв проблем. Да речем ако си захвнал тежка битка на Warcraft може да се наложи да я прекъснеш за да си свършиш работата. Ако обаче имаш друга по-наложителна работа, по-маловажната може да почака. Обясни на хората че приоретизирането на IT проблемите е твоя задача и след като не си дошъл бързо, значи е имало друг по-сериозен проблем, някъде другаде.

7. Не се оставяй да ти омаловажат труда - обикновено се използва : "твойта е лесна, аз по цял ден копам тука", ако обаче си изпълнил 5) ще си му показал, че при добро желание може да се справиш и с неговата работа, така че надали някои ще си позволи да го каже. Другото което е доста често употребявано е : " По цял ден си клатиш краката ", ако си изпълнил 6) можеш директно да контрираш, че за сметка на това работата винаги ти е свършена навреме.

8. Обясни на хората с какви проблеми може да се оправят сами и им обясни, че в всички останали случай трябва да се обръщат към тебе. Нека бъде ясно че поддържането на системите е твоя работа, за която ти носиш отговорност, така че така както ти не си се захванал с осчетоводяване на фирмата, така и те да не пипат по системите. Най-добрият вариант е да нямат възможност да пипат - чети 8)

9. Когато забраняваш някакви права, обяснявай защо го правиш. Най-добрият вариант е още щом постъпиш да събереш хората и да им разясниш каква политиката за сигурност си предвидил и да я разясняваш новите служители веднага след постъпването им. Стреми се забраните за всички да са еднакви и в никакъв случай не си позволявай да увеличаваш правата на някой заради това че ти е симпатичен - другите може да разберат и да искат и те да са така и цялата ти така добре замислена политика за сигурност отива по дяволите.

10. Примири се че каквото и да правиш и колкото и велик хакер да си, ще има и по-важни хора от тебе в очите на шефа и в очите на колегите от другите отдели. Въпреки всичко твоята работа си остава недоразбрана, обикновено от това което работиш разбираш ти и колегите ти от отдела, така че не очаквай другите да са особено впечатлени от това с което се занимаваш. Най-лесният начин да станеш за посмешище е да тръгнеш да се правиш на господ и да обясняваш на колегите ти че фирмата без тебе е нищо - в повечето случай наистина е така, но надали ще успееш да ги убедиш.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *