15 от най-страшните филми на ужасите

Да гледаш добър филм на ужасите си е само по себе си едно много интересно предизвикателство. Аз лично много се радвам на добри психо-трилъри и хоръри, защото най-малкото остават едно по-различно чувство в теб. Нагледал съм се на какво ли не. Даже когато бях по-малък гледах основно този жанр, и да си кажа - не знам доколко обичате този тип филми, но аз съм почитател на качествения страх и напрежение.

филм на ужасите

Гледали сме стотици тийн хоръри, в които група тийнейджъри биват избити по брутален начин от някой "недоброжелателен психар" и много, много преповтарящи се сюжети, които граничат с посредствеността. Когато обаче технически и идейно един подобен филм те смути малко повече от масовите евтинийки, значи е изпълнил целта си и съм способен да го сложа в списъка с най-добри филми, които съм гледал.

Умишлено не съм писал за класическите и по-старите, защото не съм особено компетентен. Кръв, призраци, мъртъвци, извънземни, психари или всичко, което е предизвикало някакъв страх, а дори и нервни конвулсии. Ето ги и моите 15 любими филми на ужасите за последните няколко години:

15. Drag Me to Hell (2009)

Един съвсем нов хорър от Сам Рейми - режисьор, който определено знае как да си свърши работата. Бях включил филма и в предния пост за киното на 2009. Определено впечатляваща психария и страхотно виновно забавление. Стряскащите моменти са много, докато към края напрежението става движеща сила, а цялата гнусотия, която може да се стовари върху главната героиня граничи с едно потресаващо безсилие. Всичко това обаче е гарнирано с доза ирония и черен хумор, и със сигурност посланието има доста хуманни допирни точки, макар и като сатирично изобличение на бюрократизма и отношенията между хората изобщо.

14. Saw (2004)

Май няма кино-любител, който да не го е гледал. Една сравнително нова класика за феновете. Наистина, доста добър замисъл и актьорско присъствие на Тобин Бел (Пъзела), но ако не бяха многото продължения, може би идеята щеше да стои доста по-високо. Най-доброто нещо в тази поредица си остава драматичният обрат и оригиналните мъчения и убийства. Първата част пък е един невероятно подценен филм. Но какво да се прави - един социално натоварен хорър винаги е притеснявал критиците и кинофестивалите... все пак добре, че не го опорочиха, защото имаше този потенциал.

13. Ils (2006)

Една качествена румънско-френска продукция, която залага не на кръвта, отрязаните крайници и гнусотиите, а на страха като напрежение. Изключително добър филм в приказката, която иска да ти разкаже. Шокиращо е, че е правен по действителен случай - факт, който определено премислях дълго време. Напрежението е 100 % -во, а чак след края разбираш какво е това, което преследва и плаши давамата герои. Странните шумове те побъркват, а темата като цяло е ужасно притеснителна. "Те" остава един пълнокръвен и шокиращ филм заради отпечатъка, който остава в съзнанието. ТЕ не преследват пари и бижута, ТЕ преследват самите хора.

12. The Hills Have Eyes (2006)

Един хорър, който те държи в напрежение през цялото време, грабва те с чудесна атмосфера, отвращава те с доста кръв и те кара да се замислиш "какво би станало, ако...". Тук се срещаме с пострадали от радиацията, жадни за кръв същества. От тази гледна точка - това е един чудесен сатиричен филм за обществената вина, а от друга - наказанието и последиците, и всичко това обогатено със солиден черен хумор. Филмът е доста епична история за едно оцеляване. Аз лично обожавам началото, когато все още текат надписите - много силна метафора на американското. Е, все пак някой трябва да си получи "заслуженото", дори то да е лишаване от живот. В случая, късметлиите умират първи.

11. À l'intérieur (2007)

Тук вече си говорим за едва-ли-не маниакална естетизация на кръвта. Абсолютно болен френски филм. Всъщност другите два френски хоръра, за които ще пиша по-долу по нищо не му отстъпват. Главната героиня е сама, бременна, след като е загубила съпруга си в катастрофа, вечер е и неканен гост чука на вратата. Оттук нататък е невероятно кърваво. Две актриси, които поемат целия филм на гърба си, а "лошата" има изключително зловещо присъствие. И за да съм още по-точен колко брутален е филмът, ще кажа следното - става дума за ножици и болното желание на лошата да разпори корема на добрата... и един от най-кървавите филми, които съм гледал - налагаше ми се да си поемам въздух постоянно, а после краката ми бяха омекнали. Като идея и смисъл - има такива, макар и малко по-повърхностни, но ако се задълбае, може и темата да ви се стори доста реалистична, дори социално-актуална. В общи линии - филм, който обичам заради
болното чувство, което оставя.

10. Shutter (2004)

Не, не говоря за американският боклук, който излезе 2008 като римейк на този страхотен тайландски хорър... Става дума за един лош дух на мъртво чернокосо (разбира се) момиче, който търси отмъщение. Стряскащите моменти са малко, но за сметка на това - едни от най-качествените като жанрово богатство. Аудиото се усилва рязко, а блендата и ефектът със светкавицата са много интересен мотив. Освен хорър елементите имаме и драматична история за една любов. Това задълбочава филма, като те държи в напрежение до самия край. Финалът е убийствено добър и хитър, а после ставаш параноичен и при най-малкия шум подскачаш. Другият силен елемент е чувството за безизходица, която те хваща за гърлото и определено ти дава едно много по-различно и богато чувство за филм.

9. Martyrs (2008)

"Мъченици" е един от най-кървавите, брутални, гнусни, тежки, напрегнати и втрещяващи филми, които съм гледал. С френските мозъци явно нещо се е случило, щом ни поднасят подобни ленти... Ако не ми беше дошло в повече, и ако буквално не ми се беше доповръщало от този филм (а може би това му беше целта), щях да го поставя на по-горна позиция. Технически лентата блести, ефектите са напълно реалистични, а идеята и сюжетът освен че са доста по-брутални от кървавите сцени, те карат и да се замислиш за болестта на обществото... Много дълго съм потъвал в този филм и съм се опитвал да разнищя идеите, които развива, за да проникна и в мисълта на създателите му... Тялото, душата, обезличеното общество и жестокостта са само част от темите, а тревогата, която те обзема докато гледаш е несравнима с нищо. Никога не бих си го причинил отново и съвсем сериозно ви предупреждавам да внимавате с него...

8. Frontière(s) (2007)

Третият френски филм в списъка, който като цяло не е точно по-силен от останалите два, а просто е в най-чистите ми представи за хорър. Заглавието се заиграва с границата като граница на болното съзнание и с граница, като отделител на територии. Идеята е малко по-слаба - става дума за болно нацистко-хитлеристко съзнание и избиването на главните герои, естествено. Интересни са историческите факти, които филмът загатва, а самата история е доста епична и мащабна... Главната актриса прави втрещяващо изпълнение. Мъченията са доста оригинални и на моменти се чувстваш безсилен, но пък точно това е идеята на подобни филми. Като цяло - с класи над американските с подобни сюжети, а една от сцените към края е повече от брилянтна.

7. The Descent (2007)

Освен че има супер як постер, филмът е изключително добър заради две неща - силен сценарий и оригинални ефекти. Група жени - приятелки се спускат в непозната пещера, а там... има същества, които не им мислят доброто. По-голямата част от действието се развива на тъмно, стряскането е 100%-во, а драматичната история страхотно се допълва със страшната такава. Идея и смисъл определено има. И като смислова метафора на посланието, което отпраща, филмът е невероятно емоционален - хорър мотивите освен че те плашат, те карат да проникнеш малко по-дълбоко в отношенията между героините и да си дадеш сметка за нещата, които се случват. История за едно смъртоносно приятелство.

6. Alien Abduction: Incident in Lake County (1998)

Напълно възможно е и да не сте чували за този филмм защото не е толкова разпространен и е с телевизионен формат. Даваха го по телевизията преди доста години, тогава бях малък и го гледах сам. Е, после няма да ви казвам какво стана с детската ми психика. Обичам да давам този филм като пример, че киното може да е нещо много по-различно от това, което познаваме. Може би един от първите филми, които използват ефекта с "домашно" заснемане и полу-документалния мотив. Камерата е аматьорска, реализмът е невероятно плътен, актьорите са добри, а историята е толкова проста и истинска, че направо те кара да повярваш във всичко. Извънземни, летящи чинии, една семейство на Бъдни Вечер и една доста страшна история. Наскоро го гледах пак и определено ми хареса макар и след толкова години. Един нискобюджетен и "несериозен" филм, който доста интересно се заиграва с психиката ти. А още повече - аз наистина се страхувам от извънземни :( (още една малка тайна).

5. The Exorcism of Emily Rose (2005)

Много добър филм за екзорсизъм, в който Дженифър Карпентър е повече от зловеща. Създаден по действителен случай (!), филмът разказва за младо момиче, обладано от Дявола и нейната история, в която е намесен свещеник и адвокатка (Лора Лини), които се опитват да разрешат проблема. Атмосферата е страхотна, ефектите са плътни, и като цяло - самата история те плаши повече, отколкото стряскащите моменти. Християнство и църкви, и всички необходими елементи за сюжета. Сценарият се заиграва с малко по-разширена за един филм на ужасите история - има съдебна драма и психология, които вдъхват реализъм. Намирам лентата за изключителна, не само защото е един оригинален хорър, а защото изпълнява целта си като оставя отпечатък в съзнанието. А като си помислиш, че събитието е реално, настръхваш още повече.

4. Ju-On (2002)

Ju-On или американският римейк - The Grudge (2004), който е доста по-слаб от оригинала, е японски хорър в типичната си стилистика - дух на мъртво чернокосо момиче, чиято поява плаши героите в сюжета. Филм, изпълнен с невероятна атмосфера и ирония. Стряскащ по своему, което ме кара да го харесвам още повече. Символиката и метафорите са доста задълбочени за подобен филм, а звукът, който издава мъртвата ти се причува и след края. Мотивите за вината са застъпени и тук, а японската хорър-култура е една от най-богатите и екзотични във киното. Култура, която се превърна в институция за любителите на качествения страх.

3. The Blair Witch Project (1999)

"През октомври 1994 г. трима студенти изчезнаха в горите близо до Бъркитсвил, Мериленд докато снимаха документален филм. Година по-късно техните записи бяха открити..." - това е анотацията към този филм, превърнал се в легенда. Подобно на "Отвлечени от извънземни" и тук се търси документализъм и реализъм от ефекта с камерата. Това, което се получи обаче, е далеч по-мащабно. Около филмът бе създадена цяла легенда, свързана с вещица, градски клюки, убийства, ритуали и други зловещи неща, които включиха в "документален" филм, който помня, едно време даваха по телевизията, и определено задържаха интереса. Все пак се оказа, че филмът е режисьорска измислица, която успяла да заблуди повечето хора. Камерата е добра, ефектите са възможно най-семпли, липсва кръв и бруталност, защото цялата история се опира на безизходицата на героите, страха и напрежението, изиграни блестящо от младите актьори. Един от филмите, от които, буквално, ме е хващала параноята. Прощавам им лъжата, арте-то е по-важно и още едно доказателство, че с малко пари може да се направи легендарен филм.

2. [REC] (2007)

Един испански филм, който стана доста популярен последните няколко години в сферите на хоръра. "Докато отразяват работата на нощната смяна на пожарната в малък град, амбициозна млада телевизионна репортерка и нейният оператор следват екипа при сигнал за спасяване на възрастна жена, неспособна да избяга от пъкъла, който унищожава дома й. При пристигането им на мястото, спокойният среднощен въздух е пронизан от звука на ужасяващи писъци и телевизионният репортаж приема неочакван мрачен обрат..." Оттук нататък следва една доста стряскаща гоненица, зомбита и кръв. Много ефектен филм, който направи един нов своеобразен триумф в жанра. Ефектът с камерата е поразително добър, някои сцени са просто убийствено страшни.

1. Ringu (1998)

Един много любим филм, който е оставил трайна следа във вкуса ми за киното. Американската версия с Наоми Уотс (The Ring) също е доста добра, но оригиналът е шедьовър в жанра. Една видео касета, изпълнена с кошмарни образи и един телефон, който предизвестява на онзи, който я е гледал, че след седем дни ще умре. Главната героиня - журналистка гледа скептично на тази история, докато не умират четирима тийнейджъри, точно една седмица след като са гледали касетата. Това я принуждава да издири въпросното видео и да разнищи мистерията около предизвестената смърт. Историята е доста драматична с напредването на действието, а по невероятно майсторски начин са преплетени носещите страх мотиви с тези за майчината обич и човешки ценности. Много красиви кадри, техническа изпипаност, стряскаща атмосфера и гарантирана параноя. Един плътен и доста силен във всяко едно отношение филм, чийто сюжет и сценарий са повече от оригинални.

социално споделяне

5 thoughts on “15 от най-страшните филми на ужасите”

  1. Привет,
    не съм любителка на жанра, но ми се е случвало да гледам някой друг филм на ужасите или по-силен трилър. Признавам, че един от филмите, които направо ми изправиха още повече косите, а и сам по себе си говори за същността на човешката раса, е http://www.imdb.com/title/tt0880578/
    Препоръчвам го на абсюлотно всеки, защото дава твърде много food for thought.

  2. Обожавам филмите на ужасите! Мога да се съглася с голяма част от класацията. Радвам се, че не сте пропуснали европейските продукции, които са адски качествени!
    Martyrs е направо кошмарен, не можах да го изгледам, прекалено нестандартен е:)
    „Отвътре“(номер 7) е уникален филм!
    Бих добавила и най-добрият психо-ужас според мен, отново френски – „Високо напрежение“.
    Френските филми в списъка са 4, а не 3.
    Обърнете внимание и на „Shuttle“ и „“Funny Games“, както и „The last house on the left“(последните два филма римейковете).
    Списъкът е наистина дълъг.

  3. Има доста от филмите, които не съм гледала, но ми липсват няколко страшни филма. Аз съм от хората, които рядко гледат филми на ужасите, но пък като гледам, искам да са брутални. Филмите които личнo мен ме впечатлиха и които бих гледала отново са:“Jeepers creepers“, „Wrong turn“, „Hostel“

  4. и аз обожавам филми на ужасите гледала съм доста от старите (въпреки че съм само на 16) съм гледала почти всички кървави но честно предпочитам американския хорър азиатските не са толкова брутални

  5. Любител съм на хорър жанра! На 11 съм, но съм гледал част от филмите. Не знам защо сте изпуснали The Ring и It. За мен It е много страшен и действащ психиката филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *