Календарът на маите

Най-важните от тези календари е календарът на маите с период от 260 дни. Този 260-дневния календар е отявлен през абсолютно всички Mesoamerican общества, и е от най-дълбока древност (почти със сигурност най-старите на календари). Този календар все-още се използва в някои райони на Оахака, както и от общността на Мая Гватемала Highlands.

Версията Мая е по-известно на учените като Tzolkin или Tzolk’in в ревизираната правопис на академичните среди де лас Lenguas маите де Гватемала. [2] Tzolk’in се комбинира с 365-календарен ден (известен като Haab , или Haab „), за да образуват една синхронизирани цикъл с продължителност 52 Haabs, наречен Календар кръг. Малки цикъла от 13 дни (trecena) и 20 дни (veintena), са важни компоненти на Tzolk’in и велосипеди Haab „, съответно.

Друга форма на календара е била използвана за проследяване на по-дълги периоди от време, и за надписа на календарните дати (т.е., определяне, когато едно събитие по отношение на други). Тази форма, известна като дългото летоброене, е въз основа на броя на изминалите дни, тъй като митологични отправна точка.

Според съотношението между дълга граф и Западна календари, приети от по-голямата част от изследователите Мая (известен като съответствието GMT), тази отправна точка се равнява на 11 август 3114 г. пр. Хр в proleptic григорианския календар или 6 септември в Юлианския календар (-3 113 астрономически).

В Гудман-Мартинес-Томпсън връзка бе избран от Джон Ерик Томпсън Сидни през 1935 г. въз основа на по-ранни зависимост от Джоузеф Гудман през 1905 г. (11 08), Хуан Martínez Hernández през 1926 г. (12 август) и Томпсън се през 1927 г. (13 август ). [4] [5] чрез линейна си природа, в дългосрочен граф е може да бъде удължен до отнасят до някоя дата далеч в бъдещето (или последната).

Този календар, участващи използването на позиционна система за записване, в която всяка позиция изразили все множество на брой дни. Мая бройна система е по същество vigesimal (т.е. база-20), както и всяка единица на дадена позиция представлява 20 пъти повече от единица от позиция, която го предшества.

Важно изключение е направено за втори ред, място стойност, вместо това представлява 18 × 20, или 360 дни, по-тясно сближаване на слънчевата година, отколкото би 20 × 20 = 400 дни. Следва да се отбележи обаче, че цикълът на дългото летоброене са независими от слънчевата година.

Много Мая дългото летоброене надписи са допълнени от Луната Series, която предлага информация за лунната фаза и позицията на Луната в шестмесечния цикъл на lunations.

А 584-дневния цикъл на Венера е също така поддържа, която проследи хелиакален въстанието на Венера като сутрин и вечер звездите. Много от събитията в този цикъл са наблюдавани като astrologically нещастен и зъл, и от време на време война е astrologically да съвпадне по време с етапа в този цикъл.

Други, по-разпространени, или лошо разбира цикли, комбинации и календар прогресии бяха проследени. Една 819-дневна картина е удостоверено в няколко надписи. Повтарящ се определя на 9-дневна и 13-дневни интервали, свързани с различните групи божества, животни и други важни понятия са известни.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *