Приказки от Братя Грим

Братя Грим са известни немски писатели на детски приказки. Имената на двамата братя са Якоб и Вилхелм. Може би няма човек, който да не е чел приказка на двамата автори. Едни от най-известните техни произведения са „Снежанка и седемте джуджета”, „Хензел и Гретел”, „Спящата красавица” и много други.

Лично аз още преди години си купих една цяла колекция с детски книжки – Приказната съкровищница на света от издателство Ню Медиа Груп на Светльо Кантарджиев, която в момента краси домашната ми библиотека редом с Достоевски и Толстой и редовно си прочитам по някоя.

Хензел и Гретел

Четейки детските книжки ние заживяваме в един друг тайнствен и вълшебен свят. Там героите са поставени в трудни житейски ситуации, но благодарение на добротата на хората приказките завършват с хепиенд.

Изключително полезно е децата да четат такива книжки, тъй като по този начин се обогатява тяхната култура, отприщва се въображението им и не на последно място се научават да разграничават доброто от злото, да бъдат състрадателни и милосърдни.

В приказката „Хензел и Гретел” двете дечица са изоставени в гората, тъй като родителите им не могат да ги изхранват.

Малките проявяват находчивост и изобретателност и оставят следи, за да могат да се върнат обратно. Попадайки в дома на вещицата те стават нейни слуги, но с хитрост успяват да се измъкнат и върнат у дома.

В тази приказка изпъкват положителните черти на двамата герои - въображение, хитрост, единност, упоритост и любов. Лошотията и злобата се наказват и в приказката „Снежанка и седемте джуджета”. Там те принадлежат на Царицата-магьосница, която след лошите си постъпки бива наказана и убита от мълния.

Следва щастлив финал за добрата и красива Снежанка, която бива събудена от Принца и става негова съпруга. Докато четем на нашите деца тези приказки те започват да развиват инстинкти за състрадателност, доброта, грижовност и любов към хората, което ще им бъде от полза в живота.

споделяне в социални мрежи

1 thoughts on “Приказки от Братя Грим”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *