Топ 5 на любимите бири

Бирата, като произведение на изкуството.

Обичам бирата. Някои бири обичам повече от близките си. Повечето. Но, за това в някоя друга публикация. Бира се пие със и без повод. Бирата сближава. Бирата ободрява. За бирата важи правилото "Без една мога, с една не мога". Бира може да се пие и преди кафето (особено ако си зидар и мразиш кафето). Бирата те обича. Ти обичаш бирата. В летни горещини бирата се поти, за да ти помогне да не се потиш ти. За бирата има приказки, стихотворения, мъдрости, басни, картини, скулптори... Бирата вдъхновява изкуството.

Чаши с бира

Бирата е духовност. Бирата е дзен. Бирата е философия. Бирата е прекрасна компания, когато си сам. Бирата е страхотна в компания. Бирата е бягство от скучна компания. Бирата прави лошата музика - хубава, а хубавата музика - прекрасна. Според последни проучвания, истинският човек се състои от 90% бира. Бирата е екологично чиста. Бирата е природозащитник. В еднакво количество бира и портокалов сок, по калоричен е сока (точно така!).

Стана ли ясно колко обичам бирата?! И уиски обичам. Много. За уискито друг път. Избърсвам нежната пяна от мустаците си и ви представям моите 5 фаворита.

Място №5:
Мърфис!

Черен, зелен, червен, син... Всякакъв. Мърфис е ирландска глезотия. Направо си е символ на Ирландия. Леко горчив, приятно пенлив. Кара те да се чувстваш специален (не само заради цената!). Може да се намери в по-добрите айриш стек-хаусове, пъбове и по-големите супермаркети. Пикантният вкус на Мърфис ще ви накара да бродиркате доста от мезето. А ако и мезето е спешъл едишън, ще сте принудени да пиете още Мърфис. Да живее!

Място №4:
Старопрамен!

Силен. Мощен. Завладяващ вкус. Тия чехите са готин народ! Старопрамен грабва с побългарени цени. Доста мъжка бира, имайки предвид силният ѝ аромат и плътен вкус, който оставя по небцето. Попаднала в ръцете на опитен бираджия, Старопрамен се превръща в мощно оръжие против стреса и лошото настроение. Весело е да чуеш "Ми аз ще пия старопрамен, че е по-лекичка някак си..." от 50 килограмово момиче. После, като се върне до бара, оригаща огнени кълба от хмел си поръчва Туборг. Веселба! Айв гат дъ пауър е положението. Приятно обезглавяване!

Място №3: (бронзов медал)
Загорка!

Неповторима! Загорка е едно от съкровищата на най-прекрасното място от слънчевата система - Стара Загора. Загорка е изборът, който всеки патриот трябва да направи в отговор на другите български производители, дето пикаят в стъклени и ПВЦ бутилки. С картофки, с цаца, с пилешки хапки, с кебапчета, с кюфтета, с дроб сърма... Най-добрата компания на всеки българин. Задължително я накарайте да се поти!

Място №2: (сребърен медал)
Pilsner urquell!
Битката за първото място изискваше фина преценка между нея и победителката. Нямаше как да не направя задълбочено проучване, консултирайки се със сетивата си. Нямаше как "пилзенера" и победителката да са на първо място, заедно, по простата причина, че се намира трудно в България. Преди си я взимах от ОМВ, но уви там нещо се обърка с доставките. Сега е радост за окото да я срещна по хипермаркетите. Бирата, правеща празник от всеки ден. "И мезето ѝ е вътре", както казват запознатите бираджии. Калейдоскоп. Точно това е усещането като си затворя очите и преглътна от нея. Шедьовър!

...И победителят е... (златен медал... от течно злато)
Стела!

Майбах-а на бирите. Всеки микрон от Стела е създаден, за да задоволи, както пияниците, така и капризните пияници. Течно злато във всеки милилитър. Намира се лесно, не е чудовищно скъпа (даже напротив, благодарение на "Каменица"), пие се както с хранителни гъдели, така и без. Недостижима от никоя друга бира на света (ДОСТА бири съм опитвал). Тотален фаворит на българският пазар за биро-меценати. Специфичният ѝ вкус се дължи на факта, че вътре има царевичка. Не можеш да се наречеш "човек", ако не си отпивал изпотена Стела от тънкостенна чаша за бира в хубава бирария. Мъррр-Мъррр!

(Стела е нещото, което буди ревност у половинката ми.)

Наздраве!

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *