6 неща, които вестниците трябва да научат от блоговете

Днес ще обърнем внимание на бизнеса с вестници и списания. По-този въпрос се изписаха доста неща онлайн – как не са могли да издържат сами, как всички вече четат новините напълно безплатно от Интернет... Това ги накара да пуснат техни сайтове, но не успяха да намерят правилният начин да монетизират тези сайтове...

Как тази индустрия може да се адаптира? Защото те трябва да го направят и то бързи, или ще загинат!

1. По-малките компании имат по-голям шанс за успех – Новинарските сайтове не могат да се издържат единствено и само с онлайн реклама – това просто не е възможно. Причината? Защото те са прекалено големи – те плащат за журналисти, редактори, дизайнери, фотографи. И това само един отдел – те трябва да имат рекламен отдел, хора, които отпечатват вестниците, хора, които да разнасят, счетоводители и т.н.

Няма начин една такава компания да оцелее единствено и само с онлайн реклами, особено сега когато точно този пазар е препълнен с конкуренция. Решението в никакъв случай не е увеличаване на цената, а просто трябва да намалите служителите. 95% от Вашите служители трябва да се занимават по един или друг начин със създаването на текстовете и може би малка група, които да се занимават с реклами.

2. Новините трябва да са безплатни. Читателите вече са свикнали да четат новините без да плащат. Те плащат за офлайн вестника, но въпросът е, кой би прочел един цял вестник онлайн и то всеки ден. Ние просто четем няколко статии, които ни са се сторили интересни и след това продължаваме към другите страници. При положение, че другите сайтове са безплатни, никой няма да Ви посещава ако направите сайта си платен. Освен това повечето посещения идват от линкове от други блогове, новинарски сайтове, социалните мрежи и ако искате те да си платят, то ще останете без никакви линкове. В крайна сметка ще изчезнете изобщо от пазара.

3. Конкуренцията е доста силна. В старите дни, вестниците се конкурираха единствено и само със другите офлайн медии. Но в този момент, всеки един човек може да стартира новинарски сайт. Освен това не забравяйте за нашествието на Twitter. Там се публикуват почти всички новини, и то с разлики от няколко секунди. Всеки се бори за внимание от страна на читателите. Трябва да го проумеете, и ако се налага да спрете някои части от Вашият сайт, които вече са станали безполезни – панел с времето или пък страницата за малки обяви.

4. Най-важното нещо за Вас трябва да е доверието. Най-важното за един новинарски сайт не трябва да е стила на писане, не трябва да е колко бързо публикувате най-новото, и дори не трябва да са парите, а това което ще Ви превърне във водещ сайт на пазара е доверието! Така дори Вашите посетители да са прочели някаква новина в друг вестник те ще очакват от Вас да я потвърдите дали е истина. Каквото и да правите, Вие не трябва да губите това доверие!

5. Уважавайте читателите си! Блоговете успяха да изпълнят това, защото всъщност всички читатели от един блог се обединяват в една общност, и обикновено това води до дискусия върху проблемите. Проблема при журналистите, е че доста трудно можете да се свържете с него, да критикувате или да похвалите, а и не можете да спорите по даден проблем с другите читатели на тази статия. При блогърите е обратното – под всяка статия има място за коментари. Отнасяйте се с читателите си като приятели!

6. Работете от дома. В днешни дни не е рентабилно да разполагате с големи сгради, където да работят Вашите служители. Те могат и да работят от дома – за пример просто погледнете блогърите. Почти всички наши статии са написани или у дома, или в някое интернет кафе. Това е така защото ние не можем да си позволим да плащаме големи суми за наемането на офис и т.н. Затова би било добре и Вие да позволите това на Вашите служители.

Какво означава всичко това за един работник? Това означава, че Вие ще трябва да се научите на нови методи за работа и при това трябва да го направите бързо. За доброто на общността се надявам вестниците да не изчезнат изцяло, но за съжаление доста служители ще трябва да напуснат работа – това си е напълно в реда на нещата!

Според Вас каква ще е съдбата на вестниците? Ще изчезнат ли безследно или ще продължат да съществуват?

Автор: Бахар Мустафа

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *