Списък за багаж при преместване (за студенти)

Преместване в друг град заради това, че сте станали студенти. Едно преживяване, което е веднъж в живота, също като бала за някои. Само че далеч по-стойностно. Не заради капиталовложенията, които ще направите, а заради нещата, които ще останат вкъщи. В опит да избегна максимално кошмара наречен "забравих-си-пинсетата-и-нокторезачката-а-в-гадния-нов-град-не-намирам-стоки-за-1-лев" споделям своите стъпки в стягането на багаж. Всякакви идеи са добре дошли.

Като за начало ще посоча категориите, които ще разгледам: Дрехи, Обувки, Чанти, Документация и Други.

Дрехи

- Бельо. Първото и най-важното. И точно защото е очеизбодно. Виждала съм как хората дали от бързина, дали защото е толкова просто, тръгват на екскурзия, командировка и т.н. без този елемент в чантата си. За да не го пропуснете сгънете него първо. Вие си преценявате количеството, но все хубаво да оставите някой чифт бикини/боксерки у дома, за всеки случай.

- Домашни дрехи. Независимо какво предпочитате – къси гащета и стар суичър или анцуг предвидете удобна дреха, с която да стоите в общежитието и да можете да отскочите до кварталната бакалия за кисело мляко и обикновени бисквити.

- Дрехи за излизане. Няма какво особено да се каже, тук всеки си знае. За мъжките елементи, които носят един чифт дънки до скъсване и тогава купуват нови – това не е удобно! Или със сигурност ще ви докара доста главоболия. Необходими са ви поне два чифта. Единия докато съхне да има какво друго да обуете. Жал ми е за дамите с огромна колекция блузки. Има да си перете, гладите, стягате и пренареждате багажа доста време. Ако има възможност разделете купчината за два транша.

- Връхни дрехи. Колкото и да си говорим само с тънкото яке за есенно/пролетно време няма да го бъде. Трябва ви едно зимно яке/палто/сако или там каквото имате под ръка. Започвайте да свиквате с идеята за чували. По-долу ще стане пак въпрос за тях.

Обувки

- Варират по цена, цвят, удобство, качество и сезон. Идеалният вариант е при достатъчно парични средства да се сдобиете с три чифта – за есенно-пролетно (дъждовно) време, за сняг и за физкултурния салон. Да, дори и като студенти ще имате физическо. И мили дами, не вярвам да може да тичате с удоволствие след топката по токчета. Макар да има рекорди и дори състезания на родна земя.

Аз лично се спрях на велурени кларкове (черни, могат да се носят с джинси, панталон и дълга пола, шити и българско производство), кожени обувки (любим и изпитан модел, тип бързходки, отново българско производство) и тъмносини гуменки, които при нужда, спокойно и без срам, да поднося навън.

Чанти

- Грозната истина е, че... ще ви трябват чували. Колкото и селяндурско да звучи за някого, това е най-удобния начин да напъхате олекотения юрган и едно-две одеала и да ги транспортирате до бъдещата ви стая. Ако мислите да ги слагате в кашони и/или куфари, то трябва да ги предпазите от замърсяване и омешване с другия багаж.

Преместването на багажа също е сложен въпрос с още по-сбъркано решение. Ако има кой да ви закара с кола бъдете добри да поемете поне част от разноските за гориво. Хората ви правят услуга, не са безвъзмездни дарители на превоз! Ако варианта с кола отпада винаги можете с куриер и/или БДЖ. За по-заможните важи и вариантът за преместване с фирма за хамали (препоръчваме Hamali.BG).

За последната институция помнете: на колетната пратка трябва да се посочи ЕГН, трите имена, телефон за връзка (известяват ви като пристигне за 0,20 лв), задължително се обявява стойността на пратката (като се заплаща такса по следните тарифи до 50 лв – 1,50; 51-100 – 2,50; 101-150 – 3,50; 151-200 – 5,00; 201-300 – 6,50; 300-400 – 8,00. има и повече но толкова съм записала от изнесеното инф. табло.) и се пише номера на товарителницата. Тежестта на отделна чанта не трябва да превишава 15 или 35 кг. Сумарно можете до 300 кг. Колелата не се ползват "с придружител". Проверете допълнително!

Ако пратката е над 35 кг ви карат да посочите "Сам ще се яви" сиреч длъжни сте сами да си превозите пратката из гарата при смята на влак или да си я вземете сами при пристигане. В противен случай плащате такса превоз из гарата. Старото правило за 30 дневен престой на пратките в багажната магазия НЕ важи. Имате ден да се оправите. Първите 5 дни престой са по 2 лв всеки, след това по 1 лв (макар че на сайта пише точно обратното... абе се там, пари са). Разбирате сами, че не е хубаво да се застоява. Доста объркващо си е, та питайте на гишето. Винаги питайте и глупавите въпроси и слушайте внимателно.

Документация

- Не забравяйте да си вземете здравната книжка, лекарския картон, сертификати ако имате, всичките касови бонове и други неща от записването. И родилното свидетелство. Препоръчително е да направите копия, които да оставите вкъщи при нужда.

Други

Тъй като съм Дева не мога да пропусна тези няколко неща, които не намериха място в другите категории.

- Ако сте навити, минете на последен преглед при личната лекарка и зъболекаря. Направете го поне седмица преди заминаването, тъй като може да се появят някакви срокове или допълнителни ходения. Като се окопитите в новия град е задължително да смените личния лекар, да знаете.

- Пригответе тоалетните принадлежности.

Дамите – това включва и: пилички, увеличително огледалце, пинцета, епилатор ако ползвате, лакочистител, нокторезачка и най-основния грим, кремове и балсами. Кутийка за бижута.

За мъжете предполагам също ще изредя, понеже те много забравят – сапун, четка за зъби, паста за зъби, евентуално шампоан, хубава самобръсначка и крем за бръснене, нокторезачката се повтаря. Клечки за уши.

- Лекарства. Това на мен ми беше една от първите грижи. В моята мини аптечка място намериха: термометър, разтворими витамини, витамин C, няколко пакетчета Фервекс, Ацетизал (или друг вид аспирин), Оспамокс (или друг вид антибиотик), спрей/капки за нос с ксилометазолин, Бусколизин, Хексоралетен (за смучене при възпаление на гърлото), капки за уши Фуроталгин, капки за очи Офталмо-Септонекс, риванол, бинт, памук и лепенки.

- Ще са ви необходими джапанки, с които да ходите из общежитията и да се къпете, сешоар и ютия, ако ползвате. Аз лично ще си взема и любимата възглавница.

Общо взето това е. Малко дълго се получи. Постарах се да е изчерпателно, надявайки се да е от ползва на стягащите багаж за преместване в друг град. Лек път!

споделяне на връзка

2 thoughts on “Списък за багаж при преместване (за студенти)”

  1. Благодаря от сърце! Много полезно и обосновано.

  2. Благодаря! Доста добре си подредила нещата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *