Земетресение

Земетресенията са едно от нещата, който най ги определям към непредвидимите. Тези, който те хващат както е приказката по бели гащи пък може и без гащи :) Тези, който не ти оставят много време за да отреагираш. Абе, гаднички са си и вече започвам да развивам лека фобия към тях и безпричинно да ми се струва, че всичко се клати понякога.

Природно явление казват едни, непредвидимо е казват други. Прави са, но това не ме успокоява кой знае колко. Седмица след прогнозите на онзи Лещански за земетресение в Хасково преди години, земетресение все-пак имаше. Слава богу не толкова силно и без жертви. Представям си как утре въпросният астролог, който беше оплюван от всички (и аз не го харесвам и смятам, че бръщолеви глупости), ще излезе самодоволен и с нови теории.

Дано да не му се вържат отново хората, че ще стане страшно. Както и да е. Последния един месец Земята отново напомни за себе си. Отново ни показа, макар и само за минута, колко безпомощни можем да бъдем пред нея. След земетресението, човек отново се сеща колко е тънка житейската нишка и философски маха с ръка. Носете си новите дрехи, че...

Този път беше кратичко люлеенето, между другото, някъде по обяд на другия ден, докато бях пред компютъра стола ми, отново се разлюля, но беше толкова слабо и кратко, че не му отдадох кой знае колко значение. Първото нещо, което си помислих беше земетресение, ала реших, че си внушавам. Даже и на жената не споменах. Често се случва тежък камион да мине по улицата и сградата да се разтресе. Независимо, че сме на 5 етаж, усеща се.

Усеща се и когато квартирантите на комшията отсреща почнат да се гонят. Тогава всичко се тресе. Човек обаче, когато живее дълго време на едно място се научава да разпознава шумовете на сградата, затова когато вечерта отново бях пред компютъра и столът ми потегли нанякъде, скочих веднага, този път не си внушавах, беше земетресение. Кратко беше, не че искам и да е по продължително.

Малко по късно вече имаше информация, интересното беше, че в Интернет информацията се появи по бързо отколкото от радиото и телевизията.

Порових се в Интернет за земетресенията и ми стана интересна информацията, че силните земетресения с магнитуд над 8 по Рихтер са с честота 1 на 18 години, а силните като това 800 годишно. Мдааааааа, в България отдавна е нямало много силно земетресение, то само това ни липсва де. Така, че носете си новите дрехи и се радвайте на живота.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *