Колко вода трябва да пием?

Водата е източник на здраве и сила, и трябва да се пие!

Вода

Диетолозите са убедени, че спомага слабеенето

Няма съмнение, че имаме нужда от вода. Отдавна признат факт е, че водата стимулира симпатиковата нервна система, която регулира метаболизма. Което значи, че благоприятно се отразява на здравето, а и на фигурата. Но въпроса за количеството вода, което трябва да приемаме зависи от много фактори.

Например, ако работите в офис където въздухът е пропит от компютърни лъчения и се превърта през климатичната инсталация не си струва да се ограничавате от употребата на вода.

Но ако сте спортист, не се препоръчва да пиете много вода по време на тренировка. Препоръчва се само да утолявате жаждата. Ако сте решили да се избавите от излишните килограми специалистите препоръчват да се пие повече вода и само вода.

Много от нас са хронично обезводнени.

Иранският доктор Фирейдон Батмангхелидж е стигнал до извода, че много от нас са хронично обезводнени, а това е пряк път към затлъстяване и дори астма. Той е написал няколко книги за значението на водата в живота на човека.

Той съветва да се пият по 8 чаши чиста вода на ден (около 2 литра). Други течности като супи, сокове, плодове не влизат в това количество. Кафе, чай и газирани напитки препоръчва да се зачеркнат от порциона.

В това, че консумираме малко вода са убедени и немските учени. Вярно е, че те считат за полезна само минералната вода. Препоръчват да се пие по следния начин:

  • чаша вода половин час преди хранене, за да подготви хранителния тракт за работа и да не се преяжда;
  • чаша вода два часа и половина след хранене.

На кого вреди водата?

Страдащите от сърдечна и/или бъбречна недостатъчност трябва да се съобразяват с количествата течности които поемат.

Лекарите предупреждават, че поради лошо кръвоснабдяване на бъбреците се намалява количеството на течностите изхвърляни по естествен начин. Не трябва да прекаляват с водата и тези, чийто наднормено тегло е свързано със задържане на течности в организма.

Ето още няколко нюанса.

Излишъкът на вода понякога води до затруднение в дишането. Течността може да се натрупа в областта на белите дробове, което води до оток. Такова усложнение е опасно за живота.

Колкото по-малко ядем, толкова повече вода е необходима на организма. Част от течностите ние получаваме от храната и ако тя е в малки количества трябва да приемаме повече течности.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *