Паспорти с биометрични данни – съвети при изкарване

Дошло е време да си вадите нова лична карта или паспорт с биометрични данни? Пригответе се със сериозно наспиване, минерална вода, тефтерче, химикалка и доволно търпение за бюрокрацията и суматохата, които ви очакват. За какво да внимавате и какво можете да очаквате ще споделя от личен опит тук.

Паспорти биометрични данни

1. Документите

Носете стария паспорт или изтеклата лична карта, които сте задължени да върнете до три месеца след изтичане на срока. Оригинал и копие на свидетелствого за раждане, снимки не са нужни (поне в София), защото ще ви снимат на място.

Не се изненадвайте, ако ви поискат документ за постоянен адрес. Само докато дойде моя ред да попълвам формуляри днес, върнаха двама човека. Оказва се, че на голям брой граждани липсват „актулни“ данни за постоянния им адрес на живеене, тоест в базата данни не е попълнен вход и апартамент, или номер на улицата. Достатъчно е, за да не ви приемат бланката и да ви пратят до съседното гише в районната община, без значие от колко часа чакате на опашка.

2. Организацията

Не сте единствените, които са чели във вестниците и в интернет, слушали по радиото и гледали по телевизията за огромните опашки за издаване на биометрични паспорти и лични карти пред МВР.

Хората пристигат от рано сутрин (днес първия човек бе дошъл в 3:30 сутринта с кола), затова, ако желаете да приключите между 9:00 и 10:00, пристигнете най-късно в 5. Носете два листа празна хартия, химикална и тиксо. Така тези, които пристигнат първи, ще направят списък с имена на чакащите. Залепете ги на вратата и приканвайте всеки ранодошъл да се добавя в списъка.

Няколко часа по-късно, когато работното време започне (8:30), номерата ще са над 50. И ако сте от ранобудните късметлии, ще бъдете сред първите обслужени.

Пригответе се да минете през касите, за да заплатите съответните такси. Следва снемане на данни, попълване на формуляр и правене на снимки. Тук е моментът, когато евентуално може да ви потрябва удостоверение за постоянен адрес, ако нещо не е попълнено напълно в системата. Не се застраховайте с това, че досега не сте имали проблеми или че живеете на един адрес от десетки години. Очаквайте неочакваното.

Ако всичко мине по план, ще получите една бележка, с която в точно указано време ще можете да получите новата си лична карта или биометричен паспорт.

3. За да останете живи

Наспете се предната вечер. Колкото по-рано заспите, толкова по-добре.

Направете си кафе в пластмасова чашка и вземете малка минерална вода. Цигарите за изнервени пушачи са препоръчителни.

Запомнете, че колкото по-късно пристигнете, толкова повече време ще изгубите в чакане. Най-добре е да сте сред първите петима в списъка, който сами ще трябва да изработите и залепите.

Обикновено половин час преди работното време се раздават принтирани номерца според списъка. Изпуснете ли, отпадате. Не рискувайте.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *