Подходяща ли е за вас работата, която вършите?

Вършенето на неподходяща работа води до потиснатост, нерви и отчаяние. Около нас е пълно с примери на хора, които искрено мразят това, с което се занимават. В най-добрия случай те просто се примиряват, въпреки че работата им се струва твърде проста, твърде тежка, неподходяща за тях или дори непочтена.

Работа уволнение

Има много причини, поради, които избираме определена работа. Понякога изборът е повлиян от страх и колебание относно мястото ни в света. Онези, които се съмняват в собствените си способности и се чувстват несигурни за своието място, често избират работа, която изглежда спокойна и предсказуема, дори и да не носи удовлетворение. Възможно е да изберат работа, при която да се прояви отрицателната им нагласа по отношение на самите тях; т.е. да се примирят с ниско заплащане или подценяване.

Работата е средство за себепознание. Вгледайте се в работата, която вършите, и ще откриете как гледате на себе си и къде е мястото ви в живота на този етап. Това е най-полезното указание, което можем да получим. Ако не сте доволни от работата си, дори добре платена и престижна, колкото и да печелите, колкото и усилия да полагате, няма да се почувствате по-добре.

Нужна е смелост, за да осъзнаете, че работата ви не е подходяща за вас и да направите промяна. А когато се налага да преодолеете големи пречки, за да постигнете тази промяна, бихте могли да извлечете поука от всяка стъпка по пътя си. Възможно е другите да възразят или да ви посъветват да останете там, където сте. Но трябва да се вслушате във вътрешния си глас и да следвате своя собствен път.

Помислете за това, което ви е накарало да се заловите със сегашната си работа. Преценете ползата, която носи работата в живота ви като цяло. Съставете списък на положителните и на отрицателните страни. Кой списък е по-дълъг? Какво желаете дълбоко в себе си - да останете или да напуснете?

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *