За писането и редактирането / copywriting

писане copywriting

Процесът

Най-добрия начин да започнете вашия нов текст е да седнете пред текстовия редактор на компютъра и да започнете да записвате всичко, което ви дойде наум по темата, за която пишете. Колкото по-бързо пишете, толкова по-добре. Бързото писане помага да уловите повече от мислите си, което ще ви е от голяма полза при първата редакция.

В процеса на писане по дадена тема, когато го правите без да се замисляте дали е правилно структурирано, написано без правописни грешки и т.н., вие всъщност улавяте много неща, които по-късно може да доразвиете в самата статия или дори да ви дойде идея за нова такава.

Време

Когато смятате, че сте се изчерпали и е време да приключите с писането - спрете. Сега оставете текста на страна и изчакайте да мине поне един час преди да започнете с редактирането. Даже понякога е най-добре това да стане на следващия ден.

Сами ще се изумите, че хаотично записания от вас текст се е получил много по-добре, отколкото сте очаквали.

Редакция

Прочетете всичко, което сте нахвърляли и ако нямате предварително обмислена струкура на вашия текст сега е момента да я изградите. Размествайте параграфи, поправяйте изречения и гледайте за правописни грешки.

Когато цялостно оформите статията си за публикуване, прочетете я още веднъж и си задавайте въпроси като:

  • Добре ли са свързани отделните идеи?
  • Целенасочена ли е статията?
  • Дали не може да се оформи графично още по-добре?

Полезен, но малко неудобен вариант е преди да я публикувате да я изпратите на някой приятел, да я прочете в качеството си на втори редактор: понякога се случва да не уловите някой изпуснат или не на място препинателен знак, неправилно членувана дума и какво ли не.

В заключение искам да вмъкна нещо, което беше казал някой: “Няма записана мисъл, която да е безполезна”. Затова, ако се колебаете дали да пишете сега или друг път - направете го сега. Правете го спонтанно и непринудено и не се замисляйте дали това, което пишете е граматически и пунктуационно издържано, оставете тези въпроси да ви вълнуват по време на редакцията :)

Приятно писане! Ето и още една полезна статия по темата: 10 съвета към начинаещите копирайтъри.

социални бутони

1 thoughts on “За писането и редактирането / copywriting”

  1. А аз лично не се замислям като пиша. Предпочитам да изразя чувствата и емоциите си. Естествено допускам грешки, както казват огънят в сърцето води до дим в главата ;-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *