Слушалките и силната музика увреждат слуха

Ухото е изградено от три части, които работят заедно, за да обработват звуците: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Част от вътрешното ухо наречена охлюв съдържа космести клетки. Тези космести клетки помагат за изпращането на звуковата информация до мозъка. Но силният звук може да увреди тези клетки. Когато това се случи, охлювът не може да препредава добре звуковото съобщение до мозъка.

За разлика от повреди в други части на човешкото тяло, повредите във вътрешното ухо никога не се оправят. С времето все повече и повече от косместите клетки се повреждат и съответно слухът ви става по-лош и по-лош.

Какво може да направите?

Загуба на слуха причинена от висок шум, като например от слушалки за поставяне в ушите, се развива постепенно. Тъй като процесът е продъжителен много хора дори не знаят че имат проблем, преди да стане прекалено късно. Ето някои знаци за слухова загуба:

  • Звънене, бръмчене или ревящ звук в ушите след слушане на силни звуци;
  • Заглушени или нарушени звуци.

Всеки телефон или музикален плейър идва с малки слушалки за поставяне в ушите. Те са евтини за производство и лесни за употреба. Но за слуха ви е по-добре да бъдете ретро и да използвате нормали слушалки за уши, защото иначе увеличавате с 6-9 децибела звука. Все пак малките слушалки се поставят в ушния канал. За сравнение нормалните слушалки блокират звуците около вас и не се налага да увеличавате звука на максимум, за да чувате вашата музика.

Слушането на музика със слушалки ще ви помогне да се концетрирате върху нещата, които вършите в момента, но няма да може да чувате какво се случва около вас. Те не са толкова опасни, колкото и малките слушалки за поставяне в уши, защото ако слушате дълго време силна музика с тях, може също да повредите слуха си.

Заявете вашата безплатна консултация, тест и преглед на слуха във Ototon:

ул. “Хан Аспарух” 31, София, бул. “Васил Левски” 97, София, ул. “Иван Вазов” 42, Пловдив, ул. “Русе” 15, Варна,

ул. “Марно Поле” 24Г, Велико Търново

бутони към социални мрежи