Възможно ли е да създадем уеб сайт без да купуваме домейн?

Какво се случва, ако нямате собствен домейн?

Някои хостинги, предимно безплатни, ви предлагат възможност да създадете уеб сайт, дори ако нямате собствен домейн. Те създават поддомейн, който асоциират с вашия уеб сайт. Например, адресът на вашата хостинг компания е www.host.tld и тя ви създава поддомейн site.host.tld за вашия сайт. Вие не плащате за този поддомейн, защото не го притежавате – притежава го вашата хостинг компания и може да го изтрие, когато пожелае.

Уеб сайт без домейн - възможно ли е?

Високата цена на безплатния домейн

Безплатните хостинг компании бързо приключват съществуването си, и не само малките. Google затвори Google Page Creator, Yahoo затвори Geocities.

Когато безплатна хостинг компания закрие услугите си, сайтовете, които хоства, се губят завинаги. Уеб мастърите на тези сайтове не могат да могат да прехвърлят сайтовете си на друг хостинг и да запазят адресите си – адресите не са тяхно притежание. Те се закриват заедно със закриването на хостинга.

Когато загубите уеб адреса си, губите и вашите постоянни посетители, които посещават сайта ви за нова информация. Когато те напишат адреса ви в браузъра, там ще се появи страница за грешка. Дали ще се досетят те, че сте се преместили на друг хостинг, за да потърсят в търсачките вашия нов адрес? Сайтове изчезват от Интернет непрекъснато.

Вие не само губите старите си посетители – вие губите всички посетители, поне за известно време. Вие губите и всички връзки към вашия сайт от други сайтове.

Проблемът всъщност е по-голям, отколкото изглежда, по следните причини:

  • Позиционирането на вашия сайт в резултатите от търсачките зависи от броя на линковете, които вашият сайт получава от други сайтове. Когато създадете нов сайт, който никой не познава, към който никой не е поставил връзка, вашият нов сайт се смята от търсачката за по-маловажен от стария ви сайт. Няма значение, че съдържанието му е същото.
  • Ще ви отнеме много дълго време да получите към новия си сайт линковете, които сте имали към стария си сайт. Разбира се, можете да се свържете с всички уеб сайтове, от които сте получили линк, и да им съобщите за промяната. Но едва ли всички те незабавно ще коригират линковете. Без тези линкове търсачката няма да приеме вашия сайт за особено важен. Без търсачките вие нямате посетители.

Щом загубите уеб адреса си, вие трябва да започнете всичко отначало. Трябва да публикувате сайта си и да направите отново същите неща, които сте направили първия път, за да получите посетители. И ще ви отнеме време да постигнете същия трафик, който сте имали преди смяната на адреса.

Какво става, когато имате собствен домейн?

Когато смените хостинга си, вие пренасяте на новия хостинг и домейна си, и сайта си. Промяната е незабележима за вашите посетители и търсачките. Няма промяна на уеб адреса и сайтът ви може да бъде открит на същия адрес, както и преди.

Но моят сайт е само за удоволствие, не е сериозен и нямам нужда от сериозен домейн

Хубавото на уеб сайтовете, които създавате за удоволствие, е, че те са истински. Те на са фалшиви сайтове за постигане на комерсиална цел. Вие влагате душата си в тях, обичате ги и това се усеща. Хората го усещат и се връщат отново и отново.

Не подценявайте сайта, който създавате „за удоволствие”. Сайтът, който създавате днес, е само хоби. Но знаете ли как ще бъде след години?

Ще ви излезе по-скъпо да не си купите домейн

Домейните са евтини – срещу по-малко от 25 лв годишно вие можете да притежавате собствен домейн. Много по-мъдро е да си купите домейн, преди изобщо да започнете да правите уеб сайта си. Ако решите да зарежете сайта си по-късно, изгубили сте 25 лв. Но ако вашият сайт нарасне и добие популярност, ще ви върне многократно първоначалната инвестиция.

Децентрализирани домейни

И накрая няколко думи за новите децентрализирани домейни, базирани на Blockchain технологията. Примерно .BIT домейните, базирани на Namecoin. Те стават все по-популярни заради това, че само вие имате контрол над тях. Устойчиви са на цензура, отнемане, хакване и т.н. За съжаление още не се отварят по подразбиране на повечето браузъри. Но когато искате наистина да притежавате дадено име и да не може дори регистраторът ви да го променя, това е начинът.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *