Как да достигнем до съвършенството?

Става въпрос за това съвършенство, което е висша цел според будизма, или пък ако повече ви харесва теорията на Фройд, постигане на свръх-Аза. Доколкото си спомням от лекциите по философия, в източните учения имаше едни седем стъпки, чието следване обещава просветление и съвършенство. Те обаче бяха доста трудни за обикновените простосмъртни като нас, затова аз предлагам алтернатива.

Предварително и задължително условие за преминаването на тези 7 стъпки обаче е да си родите бебе. И тогава обучението започва!

Ревящо бебе

Стъпка 1 - Хронично безсъние.

Първото нещо, което ви се случва, след като сте се сдобили с бебе, е да се сбогувате със съня си. Тогава се случва нещо изключително любопитно с мозъка ви – ефектът наподобява този от напушването с трева, само дето е постоянен! Мисълта започва да се рее по необичайни пътечки в съзнанието и изкристализира в неподозирани аспекти и форми. Започвате да виждате цветове и предмети, които не съществуват; чувате звуци, които не съществуват, и някои биха нарекли това халюцинации... но дали Тайлър Дърдън е халюцинация - това е Брад Пит все пак!

Стъпка 2 - Овладяване на сетивата.

Според будизма човек трябва да ограничи всичките си сетива, за да се концентрира в себе си. Е, това не е трудно, когато бебето ви реве по 27 часа в денонощието. Ревът може да е с различна сила, интонация, дори ритъм. Започваш да разпознаваш петата симфония сред бурята от звуци! Губиш сетивата си едно по едно доста бързо, като се започва със слуха! Стъпката е премината успешно, когато продължаваш да чуваш кънтящия звук, дори когато бебенцето вече е заспало!

Стъпка 3 - Изостряне на интуицията.

Стъпка три е неразривно свързана със стъпка две. Когато ревът на бебето ви е непрестанен и настойчив, се налага да използвате интуицията си, за да разберете от какво има нужда то – храна, вода, смяна на памперс, сън, внимание... Идва момент обаче, в който сте задоволили всички нужди на малкото съкровище, и въпреки това то продължава да реве с пълно гърло! Тогава започвате да се питате „Защо продължава да плаче?”... постигнали сте съвършенство на интуицията, когато осъзнаете, че отговорът на въпроса е „А защо не?”.

Стъпка 4 - Грижа за физическото тяло.

Тази стъпка беше някъде в самото начало в будистката теория, тук обаче идва на четвърто място, защото се изисква сериозно закаляване преди да намерите сили и време да се погрижите за тялото си. Първоначално трудно успявате да намерите време да си вземете душ, или пък да си измиете зъбите, и дори не ви е срам да го признаете! Стъпката е премината успешно, когато си направите кола маска и отидете на маникюр!

Стъпка 5 - Сторъкият Шива.

Да, налага се да поработите над увеличаването на броя на крайниците си, за да се справите с всичките си задължения. Освен това, представете си, че кърмите бебето, а телефонът ви звъни - важно е да вдигнете, но телефонът е далеч. Е, в такъв случай можете да използвате пръстите на краката си, примерно. Зъбите също вършат добра работа, ако искате да си разбъркате чая с лъжичка, а с нос пък можете да сменяте програмите на телевизора.

Стъпка 6 - Грижи за социалното общуване... и за сексуалното такова.

Сами разбирате, че в началото общуването ви с хора е ограничено до нечленоразделни звуци, насочени към един единствен човек - бащата на бебето, или към който има нещастието да е около вас в този момент. Нямате сили да говорите, затова изразявате желанията си с енергията на осъден на смърт - „Вода!” или „Биберонът!” или просто „Дай!”, като оставяте на горкия ви събеседник да отгатне какво точно трябва да ви даде! За сексуалния живот какво да кажем - в момента вие мразите бащата на бебето, защото той ви е докарал до тука. Постепенно речта се избистря и дори започвате да си пускате Skype-а. Стъпката е премината, когато отново усетите тръпка за секс!

Стъпка 7 - Съвършенство!

Съвършенството се постига всъщност много лесно и освен това изобщо не зависи от вас и от усилията, които сте положили. Необходимо е само да видите усмивката на личицето на вашето бебче и незабавно ще забравите горните шест! Тогава и вие се усмихвате и сядате да напишете първата си статия за блог.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *