Бойко Борисов и телефонните измами

Някакви "телефонисти" се опитали да измамят баба по телефона. Звъннали и казали, че се обаждат от болницата със скръбната за всеки старец вест, че близък е пострадал тежко и се нуждае от помощ. Доктор Георгиев, който по произношението се издал, че не е баш доктор, започнал да разпитва. Питал за близките, за роднините, за това, за онова, но не му се отворил парашута.

Схемата изглежда познатата, по която предприемчиви представители на другия етнос, се обаждат с предложение за подкуп на ченгета, за прикриване на ПТП с жертви. Изглежда позната, но не всъщност е много различна.

Кое е различното?

В случаите на мерак за подкуп на полицай, е ясно, че измамниците въвличат жертвите си в корупционна схема. те ги убеждават, че е правилно, редно и така трябва - да се дават пари на полицай, за да не си свърши работата. "Клиентът" все още не знае, че е жертва и съвсем преднамерено се включва в заговора за подкуп на полицай...

В случая на баба ми, не е така. Тук вече е друго. Вече става дума за директно мамене, без да се минава към убеждаване на жертвата, да прави престъпление. Подобно е положението и с измамниците, които "регистрират" телефонните номера срещу скромна такса.

Най-интересното в случая е, че властите - полиция, прокуратура и съд, третират жертвите на двата вида измами по един и същи начин. И онези, които дават парите си с охота за да подкупят полицай, и другите, които просто са мамени за да помогнат на близък в беда, се разглеждат еднакво, а не е така. Не е така, защото онези, които вадят пачкат за подкуп на полицай, на практика участват в заговор за извършване на престъпление...

Забележка: Бойко Борисов няма връзка с темата, но е вървежен и затова го "ползвам" за заглавие.

ПП: Всъщност Бойко Борисов има косвена връзка със случая. Мен, а предполагам и другите, ме е грижа повече за това, да бъдат хващани, съдени и осъждани измамниците, които мамят, както и "жертвите" даващи с готовност хиляди левове за подкуп и прикриване на престъпление. Няма значение, че последното се оказва фиктивно, защото.. Абе затова, защото.

Повече ме вълнуват тия неща, а не дали някакви параноици в полицията, ДАНС и другите ченгеджийски служби, си бият шамари или други работи.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *