Токсоплазмоза

Причинява се от микроскопичен паразит /протозой/, наречен Toxoplasma gondii. Има три форми на съществуване – вегетативна / трофозоит/, цистна и ооцистна. Естествен резервоар в природата са животните от семейство Котки. В техните черва се развива ооцистната форма на паразита. Котката се заразява при поглъщане на цисти при хранене с гризачи или термично необработено месо.

Човек се заразява при поглъщане на ооцисти при контакт с котки, с техните фекалии, замърсени плодове и зеленчуци и при хранене със сурово месо / кайма/. Попадайки в организма на човека, токсоплазмите се размножават, като попадат в различни тъкани и органи. Там образуват истински цисти. Заболяването може да протече безсимптомно, леко или тежко.

Леките случаи се характеризират с температурно състояние и лимфаденит. Позната е и очна форма на паразитозата. Тежко е протичането при пациенти с намален имунитет – мозъчни поражения.

Веднъж влязла в организма, токсоплазмата води до огнищни некрози, които по-късно калцират. Процесът е особено опасен за неимунни бременни жени, т.е. такива, които по време на бременността се заразяват за първи път. Това води до тежки увреждания на плода / мозъчни калцификати, хидроцефалия, вродени дефекти на очите и др./, които гравират в зависимост от срока на бременността.

Токсоплазмозата може да бъде причина и за спонтанни аборти. Трябва да й се обърне особено внимание когато се касае за хабитуални /повтарящи се/ аборти.

Профилактиката изисква изключване на хранене с термично необработено месо и неизмити плодове и зеленчуци. За бременните се препоръчва прекратяване на контакта с котки. Препоръчва се и изследване на антителата от класове IgG, IgM и ев. IgA преди забременяване, по време на бременността и при спонтанни аборти.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *