ТОП филми на десетилетието (2000-2009)

Никога не можеш да изгледаш всички филми, които излизат за една година, но пък ако си пристрастен към киното и то е твоя страст, винаги можеш да препускаш през времето и да търсиш най-доброто от него. Призовавам ви да споделите вашите топ 3 филма за периода 2000-2009. Ето я и моята класация:

2009

1. Love Exposure е 4-часов японски епос, в който на едно място се срещат любов, религия, изкупление, екшън, еротика... и каквото може да има след многоточието. Нещо невиждано, мащабно, с прекрасната режисура на Sion Sono и две страхотни изпълнения в главните роли. Въздействието е повече от голямо. Една разтърсваща работа, с многопластова идея и задълбочено проникване в онези най-съкровени човешки пориви, които ни напомнят, че любовта е магия...

2. A Single Man е блестящият дебют в киното на дизайнера Tom Ford. Неотразими Colin Firth и Julianne Moore, зашеметяваща визия, деликатна режисура, и не на последно място - красива музика. Филмът е емоция и първокласна наслада.

3. The White Ribbon и дозата сериозност за 2009. Респект към този филм и към примера, който дава - това е чисто, академично кино със сериозни теми и прекрасна реализация. Истинско изкуство и един мащабен художествен филм със социална тематика.

2008

1. Revolutionary Road е пример за това как трябва да се пише сценарий и как да се развива образът по него. Сериозни роли на Kate Winslet, Leonardo DiCaprio и номинирания за Оскар - Michael Sheen, класическа, почти театрална режисура на Sam Mendes, плътна атмосфера. И нещо много важно - драматургия - нещо, от което повечето съвременни филми са лишени, а всъщност, то е, което поставя основата на добрия филм. Един от перфектните филми за последните години.

2. In Bruges е другият пример за изпипан филм. Режисирана от големия драматург Martin McDonagh, лентата е невероятна смесица от сериозна драма, екшън, абсурдизъм и черна комедия. Сценарият е перфектен, а Colin Farrell изиграва поредната си добра роля. И като заговорих за перфектните сценарий по-горе, то това е нещото тук - 100% драмаругия и изпипани образи.

3. Synecdoche, New York - независимият филм на Charlie Kaufman, който не бих могъл да опиша накратко. Това е съкупност от теми, идейни пластове и два пъти повече емоции. Филм, технически и структурно издържан, с невероятното изпълнение на Philip Seymour Hoffman. Приказка за житейския път и за мястото ни във вселената. Грандиозен и силен.

2007

1. There Will Be Blood е брилянтен филм, нито повече, нито по-малко. Сериозен и ироничен, потискащ и извратено забавен. Daniel Day-Lewis показва първокласна игра.

2. Boy A е филм, който ме трогна с невероятното изпълнение на Andrew Garfield... искрена и органична игра, която изгражда образа на несигурен млад човек в тежък социален кризис. Филм, който те хваща за гърлото и те замисля сериозно какви всъщност сме ние, каква природа носим, и въобще, всичко ли е наред в света, в който живеем.

3. Into the Wild е, както е казал Ангел, "философско-приключенски поглед над актуалната ситуация в съвременния свят". Дълбоко размишление за човешката природа, за онова, което ни определя като мислещи и социални същества. Сериозен филм с грандиозни послания. Адмирации на Sean Penn за режисурата и сценария.

2006

1. Pan's Labyrinth е нещо красиво, мрачно, потискащо и в същото време толкова искрено и пленяващо по детски, че почти усещаш как диша във врата ти. Изключителна визия и режисура на Guillermo del Toro и страхотни изпълнения на Maribel Verdú и Sergi López. Филмът е мрачна приказка с фентъзи привкус, с голяма социална критика и най-вече - хуманни послания, в която хора и невероятни същества се срещат в детския свят на главната героиня - малката Офелия.

2. Babel е най-добрият филм на Alejandro González Iñárritu по мое мнение. Тежка социална драма с трагедийни обати, великолепни актьорски изпълнения (Rinko Kikuchi определено прави грандиозна роля) и много мисъл. Iñárritu режисира със смели и категорични решения и в един момент цялата болка, на която са обречени героите му, екслодира в теб и те зашеметява. Тежък, много тежък филм с много емоция.

3. Little Children се запомня най-вече Jackie Earle Haley, защото прави първокласна роля. Kate Winslet, също страхотна, получава поредната си номинация за Оскар, а самата история е от онези "виновни" случки, които разголват душата на човек до най-първичните му пориви. Сериозна драма с много страст и мрачни истини.

2005

1. Sin City - любимият ми филм по комикс. Красив, еуфоричен, брутален, истински и човечен. Изпипана работа.

2. Everything Is Illuminated - емоционална история с невероятен Elijah Wood, чийто странен герой пътува в търсене на корените си. Много силна лента с пълнокръвни герой и ярка индивидуалност. Драма и комедия се смесват, за да достигнат окончателен катарзис, чиито истини разкриват нещо много мащабно.

3. Me and You and Everyone We Know е един малък тих шедьовър. Независим филм на американската художничка Miranda July, който казва много за любовта. Любовта на всяка едно равнище. Такава, каквато всеки изпитва по своя си начин, според своите възгледи и според своите малки лудости. Детайлизиран, с чудати герои, филмът пленява с много енергия и искрена сантименталност.

2004

1. Closer е откровена до болка история за любовта и връзките, достигаща "извратена" и цинична крайност, но истинска и реална. Един перфектно изигран филм по пиесата на Patrick Marber с големи истини за придодата ни и за чувството, което върти света.

2. The Sea Inside е вълнуващата история на мъж, който иска да... прекъсне живота си. Трогателен и мелодраматичен филм, с много мъдрост и усмихнат по своему. Сантиментален и трогващ.

3. A Moment to Remember е може би най-добрата романтична драма, която съм гледал. Азиатското кино винаги е имало невероятно силен заряд. Филм, на който плаках. Много силен и много любим. Изключителни главни роли и поразяваща развръзка. Мелодрама или не, филмът те удря точно там, където се случва чувството, което преобръща живота с краката нагоре...

2003

1. Lost in Translation - един от най-любимите ми филми, обичам да го давам за пример, какво за мен е доброто кино. Останалото съм го написал в ревюто.

2. Dogville на гениалния Lars von Trier не е нещо, което можеш да охарактеризираш в няколко думи. За мен остава един от най-големите филми, правени последните години, дори и само заради смелата му концепция - нещо, от което се нуждае съвременното кино. Лентата впечатлява с пластично-образните пространства, с мащабната идея и хладноръвното изпълнение на Nicole Kidman - една от най-добрите й роли за мен.

3. Kill Bill vol.1 е епохален шедьовър. Обожавам стила на Tarantino, колоритните му герои, историите, които, макар и да не са натоварени с екзистенциални послания, са разработени по страхотен начин. Кръв и екшън, драма и човешки чувства в една история за отмъщение и ярост.

2002

1. Talk to Her - може би любимият ми филм. Pedro Almodóvar е стил. Невероятно използване на пространството и мултимедиите, изключителен сценарий и структура, емоция и индивидуален усет. Заряд и едно специфично испанско намигване в този филм за нещата, за онези неща, които всеки пази в съкровения си порив, за любовта между мъжа и жената, за любовта между мъжете, и най-вече - за човешката ни природа.

2. The Hours е брилянтен пример за актьорска игра. Три от най-големите живи актриси превръщат филма в първокласна творба. Любимата ми роля на Julianne Moore. Историята е силно емоционална, музиката е повече от великолепна, режисурата е деликатно структурирана в трите основни сюжетни линии, които в края ще се преплетат и ще изрекат посланията си.

3. City of God е филм със социална тематика, чието действие се развива в предградията на Бразилия. Тревожни факти - детска престъпност, наркотици и убийства, и всичко това е реалната действителност. Едно момче търси щастието си, но ще трябва да премине през покварата и престъпността, за да го достигне. Прекрасна хронологична схема, талантливи изпълнения и интересна режисура, засягаща наболели актуални проблеми.

2001

1. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain - едва ли има човек, който не е останал впечатлен от този филм. Красив, вълшебен, дишащ, шарен, специален, истински - зашеметяваща творба и шедьовър на френското кино. А музиката на Yann Tiersen е едно от най-красивите неща, които съм слушал някога.

2. Mulholland Dr. - един филм на гениалния David Lynch, който замесва мистериозни образи, алтернативни реалности, сънища и халюцинации в този мрачен трилър с грандиозна режисура.

3. Y tu mamá también - още един от любимите ми филми. Много добър сценарий и герои, пленяваща история и страсти. Секс и израстване, любов и приятелство в този изцяло завършен като работа филм.

2000

1. Dancer in the Dark - един от най-силните филми, които съм гледал. Гениално изпълнение на Björk, това не е актьорска игра, това е срастване с образа, с преживяванията му, с най-съкровените му пориви. Не добра, голяма роля. Силна режисура на Lars von Trier, който не само знае как да те трогне, а как да накара тялото ти да се разтресе с цялата емоция, която тече от екрана. Епичен филм, много важен за мен и вкуса ми и оставил трайна следа във възгледите ми за киното.

2. Requiem for a Dream е смесица от невероятна режисура, актьорска игра и сериозни послания. Нещо, което не би те оставило безпристрастен. Разтърсващ и категоричен в идеята си.

3. Amores Perros и началото на новото латиноамериканско кино. Силна режисура, много чувства и еуфория от схематизирането им в една цялостна история. Важен компонент е сценарият, който по-късно Iñárritu ще превърне в запазена марка на творчеството си. Майсторски и идеен.


Това е. Не, че не ми се искаше да вмъкна и други филми, просто някои филми са по важни за самия теб с нещо, което другите не биха разбрали. Не мисля, че съм избрал най-непознатите заглавия, така, че, чакам отзиви.

Засега толкова - ако някой има идея за нова класация/подборка, нека каже.

spodelime.com

One thought on “ТОП филми на десетилетието (2000-2009)”

  1. Мерси, че си сложил линк към моя статия :) :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *