Хомеопатията

Хомеопатичната медицина заема уникално място на пазара на медицинските услуги. Днес хомеопатичните лекарства са за продажба в магазините за хранителни стоки, аптеки, лекарски кабинети, МЛМ дистрибуторите се продават по пощата и по интернет.

Основна грешка

Самуел Ханеман (1755-1843), немски лекар формулира основните принципи на хомеопатията в края на 18 век. Ханеман е основателно загрижени за практиката на кръвопускане чрез пиявици и други широко използвани в медицинските процедури, които носят много повече вреда, отколкото полза. Мисля си, че тези лечения са били предназначени да “балансират телесните течности” закона на подобието “идеята, че болезнените симптоми могат да бъдат излекувани чрез незначителни количества вещества, които произвеждат подобни симптоми при здрави хора, ако се приемат в големи количества. Думата “хомеопатия” произлиза от гръцките думи homoios (подобни) и Pathos (страдание, болест).

Ханеман и неговите непосредствени последователи проведоха “потвърждаващи” хипотезата Science Experiment, в който те са били дадени растителни, минерални и други вещества на здрави хора, включително вземането на тяхната собствена, и пишат подробни доклади от своите наблюдения. По-късно, тези доклади са били събрани в една дълга директория, която се използва за да се намерят подходящите медикаменти за “съответстващите” симптоми.

Ханеман заяви, че заболявания представляват нарушения на способността на тялото да се излекува и че е нужен само един слаб сигнал за стимулиране на процеса на оздравяване. Той също така заяви, че хроничните заболявания са прояви на подтиснати реакций за оздравяване. Малка доза вече се използва в практиката на медицината. Но по-късно той използва огромни разреждания и те стигнаха до заключението, че по-малката доза води до по-мощен ефект.

Основата за включване в хомеопатична фармакопея не е съвременно научно тестване, но е хомеопатично “доказателство”, което се проведе по време на 19 и началото на 20 век. Последното издание описва повече от хиляда вещества, приготвени за хомеопатично използване. Тя не идентифицират симптомите или болестите, за които трябва да се използват, хомеопатичните вещества – всичко това решава хомеопат лекар (или компания – производител). Фактът, че веществата посочени в хомеопатична фармакопея са законно признати като “лекарства”, не означава, че или закона или FDA ги признава като ефективни.

Защото хомеопатични лекарства всъщност стават по-малко опасни от средствата на класическата медицина през деветнадесети век, много лекари са започнали да ги използват. В началото на ХХ век, хомеопатията е имала около 14 000 лекари и 22 училища в Съединените щати. Въпреки това, тъй като медицинската наука и медицинско образование са разработени, хомеопатията бързо е отхвърлена в Америка, където неговите училища или са затворени или са започнали да преподават модерни методи на медицината. Последното чисто хомеопатично училище в страната, бе закрито през 20-те години на миналия век.

социални бутони