Ефективна борба с плъхове и мишки

Гризачите, предимно плъховете и мишките (домашни и полски), нанасят огромни щети на стопанството - унищожават големи количества зърнени храни на полето, така и в мелниците, складовете и другаде.

Мишка

Те са преносители и на редица заразни болести.

Плъховете преминават в помещенията през отворените прозорци на приземните етажи, а също през отвори на водопроводната и електрическата инсталация, през вентилаторите, комините и пр. Ето защо отворите трябва добре да се затварят, трябва да се запушват с подходяща мрежа или щампована ламарина.

Лишаването на гризачите от храна е една от най-добрите мерки в борбата против тях. Ето защо отпадъците от хранителни продукти и сметта в жилищата, столовете и ресторантите трябва да се поставят в добре затворени съдове.

Прилагат се следните средства в борбата с плъхове и борбата с мишки.

1. Капани за плъхове и мишки

Предимството на капаните в борбата с гризачите се състои в това, че те са безопасни за човека и могат да се използват в случаите, когато употребата на химични примамки е опасна.

Капаните биват за хващане на единични екземпляри и за хващане на голям брой гризачи.

Към капаните за хващане на единични екземпляри спадат обикновените телени капани, в които мишките или плъховете се хващат живи. За примамки се използват най-различни хранителни продукти (сирене, кашкавал, колбаси, хляб, извара и др.). Капаните се поставят близо до местата, където са открити мишки или плъхове.

Към капаните за хващане на повече от един гризач спада капанът с наклоняваща се дъска, при който гризачът, примамен от поставената храна, попада на подвижна дъска и пада на дъното на съда, откъдето не може да излезе.

Трябва да се избягва пипането на капаните с ръце, тъй като миризмата на човека отблъсква гризачите. Ако капанът е пипан с ръце, необходимо е той грижливо да се измие с гореща вода и добре да се изсуши. Следите от убити гризачи също трябва добре да се измиват.

След хващането на мишките и плъховете живи те се убиват, най-често като се потапят за известно време във вода, за да се удавят.

Котка

2. Борбата с гризачите се води и с помощта на животни - котки и кучета

Котките са незаменими ловци на мишки. Добре нахранените котки обаче рядко нападат гризачите. Котките могат да намалят значително броя на гризачите, като ги принуждават да напуснат жилището. Смята се, че една котка е достатъчна за опазване на гризачи на две жилища.

3. Професионално унищожаване на мишки и плъхове - дератизация

Правилният избор на средство за борба против гризачи, изготвянето на примамките и профилактиката имат решаващо значение за успеха ви. Фирма Инсекта Миланови ще приеме вашето запитване и ще ви помогне дори при спешни случаи. Като най-вероятно след 1 до 2 обработки проблемите ви с гризачите ще изчезнат. Така си спестявате време и неприятни моменти по използване на капани и отрови. Както и ще си спестите играта на котка и мишка, тъй като тези животинки са изключително адаптивни и умни.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *