Паркирал си като Идиот

“Паркирал си като идиот” е интересна инициатива, която по леко по-забавен начин цели да подчертае правилата на движение по пътищата. “Ние искаме да санкционираме драстични прояви“, се казва на сайта, а не да се заяждат хората за глупости. Идеята е, когато видите някой, който е паркирал брутално, да му залепите един стикер с адреса на сайта. Този стикер е “средство да реагира, без да нанася трайни щети“. Аха, стикер, който се лепи с лепило и сигурно се маха трудно. Ама да не ставам дребнав :). Това е обществена инициатива и зад нея не стои фирма или партия.

Но искам да обърна внимание на нещо, като искам да подчертая преди това, че идеята ми харесва и че не се заяждам, въпреки, че хапя. Но не ми допада, че хората (или човекът), които са зад нея, се опитват да печелят пари от начинанието. Не, не става дума за реклами върху страницата - такива няма. Парите идват от продажбата на стикерите. Зад този сайт няма име, няма импринт, няма никакви данни за контакт освен един мейл адрес. А парите някой ги кешира. И данъци не плаща. Не мисля обаче, че става дума за големи суми, въпросът е принципен. Ако иска инициативата да генерира приходи, за да финансира начинанието, нека сложи реклами на сайта. Това би бил единственият приемлив приход, след като са избрали “анонимния” модел. Приемлив, защото хостингът и домейнът струват нещичко. С други думи - сиренето е с пари.

Малко любопитство :). Кой е зад сайта? Един бърз whois в терминалчето си каза всичко, което знае. Който иска подробности, да го пусне сам. Мен ме интересува само хостингът и домейн-регистранта. Бърза справка със сайтовете установи, че хостингът е 1,20лв на месец или 14,40лв на година. А домейнът при давай-тате струва 7,77€ или 15,20лв. на година. Общо разходите са 29,60лв на година или 2,50 лева месечно. Два и пеесе, мадафака, цигарите са по-скъпи. Можеше да се скрие зад някой onion domain, за да не го знаем кой е и къде е.

Не се заяждам, просто виждам българщината за пореден път. Най-фрапантното е, че идеята е копирана от youparklikeanasshole. А може би това е причината за далавераджийството и тарикатлъка? Имам усещането, че при всички приложени идеи в България, които са копирани, са залегнали точно тези две неща. А идеите, които ние сме развили, са някак си чисти и идеалистични.

П.П. Редно е обаче да отбележа, че стикерът е достъпен за сваляне и всеки може да си го принтира, ако иска.

П.П.2 Пермалинкът, който при мен обикновено е превод на заглавието, а не шльокавична версия, е мотото на американския сайт. Но не знам, дали те са оригиналът.

П.П.3 Не ме карайте да давам примери за български идеи, защото освен за киселото мляко няма да се сетя за друго.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *