Уеб анализ – основи, условия, видове

Уеб анализът е динамично развиваща се област, която може да помогне да се определи какъв вид съдържание на посетителите на уебсайта се иска.

Съществува стара поговорка в рекламата: “Половината от всички реклами се губят и никога не се разбира за половина от тях”. Традиционно, това е било трудно за бизнеса да знае, кои методи действително вършат работа. Това е всичко се промени в мрежата, където данни за това, което клиентите гледат, четат и дял е лесно-достъпна. Независимо дали използвате личен блог или бизнес ориентиран сайт, уеб анализите могат да бъдат ценен инструмент за идентифициране и насочване на съдържанието.

Уеб Анализ предлага три различни нива на анализ. Първият е прост брояч, който следи колко пъти се случва нещо, като например колко хората гледат определена страница или колко хора влизат в сайта чрез специална връзка.

Следващото нивото на анализ е на база съотношения. Съотношенията включват колко страници са посещавани, какъв е броят на изходи, след като са разгледали само една страница и така нататък.

Третата и последна степен на анализ проследява конкретните събития, които потребителят счита за важни. Те обикновено се наричат ​​ключови показатели за ефективност (KPI) и те могат да бъдат по-конкретни, като броят на посетителите към страница, които въвеждат имейл за изтегляне на файл или преглеждат широк брой на рекламни материали и правят кликвания за 1000 посетители.

Основи в уеб анализа

Основната единица мярка за уеб анализи е страницата на съдържание. Една страница може да означава само HTML страницата, която държи на съдържанието, дали това съдържание е текст, видео, флаш игра или друго. Уеб Анализът събира данни за трите основни показатели на всяка страница на съдържание. Това са:

Прегледи на страница: Броят пъти, когато дадена страница е прегледана. С една страница, това ще бъде броят на становищата върху страницата, но ако има няколко страници, броя на страниците може да бъде дадено от страница или като общо всички страници на сайта.

Уникални посещения: Това е броят на хората, които идват на мястото и преглеждат съдържанието – дали е една страница или много. По време на аналитичният отчетен период (ден седмица или месец и т.н.), всеки посетител се отчита само един път, по време на отчетния период, дори ако той или тя се връщат многократно.

Продължителност на посещението: Също така се нарича време на място, тази метричност от мерки е общото време на посетителя, което прекарва на сайта. Това дали на една страница или много страници.

Какви уеб анализи има:

Идентифицирането на страници, чрез които потребителите влизат и излизат

Отличителни външни сайтове по колко трафик се позовават

Показване на поток на потребителите чрез страниците

Карта и разположения на връзки, които получават най-много кликвания

Потребители на сегмента, нови потребители, повторени и връщане

Осигуряване на демографски данни за потребителите

Уеб анализът е екстремно развиваща се област, която си струва времето. С викинга това може да бъде така лесно. В края на краищата, когато знаете какво искат посетителите ви, ще може по-лесно да стигнете до тях.

сподели бутон