8 декември – история на студентския празник

Едва ли много от студентите в България си задават въпроса защо точно на 8-ми декември празнуваме студентския празник. “Важното е купон да става”, казва третокурсникът Ивелин Пенчев, с който имаме честта да разговаряме.

8 декември студенти

Как се ражда идеята за студентски празник?

На 1 октомври 1888 г. е основано първото висше училище в България, което по-късно е наречено Софийски университет. Тогава е създадена и академичната общност в страната. По-късно, през 1897 г. министърът на просвещението професор Иван Шишманов поставя въпроса първият ВУЗ в страната да има свой празник.

“На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч.” Това е официалното начало на 8 декември.

Датата се чества до 1919 г., след което се политизира във връзка със социалнополитическите сблъсъци в страната. След 9 септември 1944 г. студентският празник е преместен на 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1963 г. обаче празникът на университета е възстановен на 8 декември. От тогава и до днес датата се отбелязва от всички студенти и преподаватели.

Още истории

Освен празник на първото висше учебно заведение в България, 8 декември се свързва и с всички студентски вълнения в Европа от Великата френска революция до днес.

“Има логика да се празнува официално от 60-те години, защото тогава са Пражките събития. Тогава младежите и студентите стават важен фактор в културата на Европа, в културата на града, разпознават се като общност с влияние. 8 декември е академичен празник, разбира се, но главно е купон, в който студентите да се почувстват като общност”, казва пред „Идеалист” медийният експерт Георги Лозанов.

До началото на 80-те години на миналия век отбелязването на празника много напомня на някогашните абитуриентски балове. Студентите и цялата академична общност се събирали в аулата на родната Алма Матер, имало реч и всички заедно се отдавали на танци и веселие.

“По времето, когато аз бях студент, имаше един експеримент, който за съжаление не просъществува, макар че не беше лош. Отвори се университетът. Цяла нощ се вилнееше, но, защото студентите нанесоха някои щети на университета, тази традиция спря. Сега се ходи по курорти, по ресторанти или в квартири, но повече прилича на банкет или купон, отколкото да има това усещане за студентска общност.”

Ивелина Георгиева е студентка в Нов български университет. Тази година е решила да отбележи датата с театър, без голяма и шумна компания, само тя и нейният приятел. Досега е празнувала извън София и приема датата като повод за сплотяване на групата. “Това е повод да се събереш с приятели и колеги и да се забавлявате така, както не сте успели през семестъра.”

Някои студенти свързват датата 8 декември и със смъртта на Джон Ленън. Тогава, през 1980 г., основателят на “Бийтълс” е смъртоносно ранен от почитателя си Марк Чепмън, на когото няколко часа преди това Ленън е дал автограф.

Ден и на преподавателите

Георги Лозанов също празнува 8 декември и днес. “Освен студентски празник, той е празник и на преподавателите, аз така го чувствам. На всеки човек, свързан със Софийския университет, този ден му е отбелязан в календара. Освен това аз много харесвам студентите като присъствие в социалния живот, главно чрез волята им за съпротива. И когато преподавателите празнуваме заедно с тях, това е солидарност със студентската съпротива. Така поне аз разбирам този празник и затова сме длъжни да му дадем този знак.”

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *