WordPress vs. Blogger блог платформа и хостинг

Коя от двете блог платформи да избера? Дали Blogger са по-добрите? А защо не WordPress.com?

Всеки от нас предполагам е преминал през този етап, в който се чуди на коя от двете блог платформи да създаде своя блог. Тук ще се опитам да разгледам плюсовете и минусите на двете платформи, за да може всеки да прецени коя е по-добрата перспектива за него.

WordPress vs. Blogger


Blogger е собственост на Google. Като всяко нящо собственост на Google, е създаден професионално с максимална педантичност. Използва се от милиони хора по света и даже мисля, че потребителите на Blogger са повече от тези на WordPress. Поне българските блогъри със сигурност предпочитат повече Blogger/Blogspot.

Плюсове на Blogger:

User Friendly администраторски панел, Улеснено използване на плъгини, По-добри SEO резултати в Google, Възможност за промяна на HTML кода, Възможност за добавяне на адсенс реклами карета, Безплатен Домейн мапинг (използване на собствен домейн)

Минуси на Blogger:

Малко допълнителни плъгини, Не може да бъде изтеглен и инсталиран на личен хостинг, Малко вградени темплейти (трябва да изтеглите допълнително), User Unfriendly система за коментари (лично мнение).


WordPress също е много използвана система. Предлага хостинг на техните сървъри (wordpress.com) или възможност за сваляне на WordPress и инсталирането му на собствен хостинг. По-малко потребители от Blogger.

Плюсове на WordPress:

Възможност за използването му на собствен хостинг, Хиляди плъгини, Хиляди безплатни и платени теми, Много функционален и предлага повече възможности за оптимизация, Редовни ъпдейти.

Минуси на WordPress:

Трият блогове за щяло и нещяло (всички блогъри затова се изнасят оттам), Платен домейн мапинг (в случай че хоствате при тях), Няма възможност за използването на допълнителни теми или плъгини (в случай че хоствате при тях), Забранено е слагането на адсенс карета (в случай че хоствате при тях), User Unfriendly администраторски панел.


Както сами виждате, много от минусите на WordPress са само за хостинг при тях. Ако използвате личен хостинг горещо препоръчвам WordPress тъй като според мен е по-добрата система, особено ако ще използвате блога с цел печелене на пари. Имайте предвид, обаче, че много товари и често я хакват. Тоест, не става за сериозен сайт.

spodelime

1 thoughts on “WordPress vs. Blogger блог платформа и хостинг”

  1. WordPress е предимно CMS, след това е блог платформа, докато Blogger си е ясно от самото му име. Ако някой не ми вярва да погледне една статия от SmashingMagazine – How WordPress Took The CMS Crown From Drupal And Joomla
    Има сайтове предоставящи безплатен хостинг, с база данни, където може да се инсталира WordPress и без проблем да се инсталират плъгини, да се слагат реклами, да се сменя темата и т.н.
    Не всичко от google е The Best. Тъкмо убиха към 8 стари неуспешни проекта, като един от тях беше Buzz.
    Лично на мен не ми харесва Blogger, поради лошия код – всичко е нахвърляно на едно, няма никаква семантика и това го прави много труден за променяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *