Атаките с лазер два пъти повече през 2011 година

За по-малко от 30 долара в Америка може да си закупите лазерна показалка от 100 миливата, достатъчно мощна, за да уцели със точност звезда в небето със зловещия си зелен лъч. Сред любителите на тези изделия са астрономите и други любители. За съжаление обаче, техни почитатели са и вандалите.

Докладванията за лазери, насочени към самолети и хеликопети, са близо два пъти повече през миналата година, скачайки от 1527 през 2009 г. до 2836 през 2010 г.

„Това е сериозен проблем с безопасността“, каза американският транспортен секретар Ray LaHood в подготвената декларация. Умишлено блестящия лазер в самолет е и федерално престъпление.

Внезапна лазерна светлина във вътрешността на кабината може да отклони опасно вниманието на пилота, като предизвика временна слепота, като след светкавица на мощен фотоапарат.

През последните години станахме свидетели на редица такива, изглежда злонамерени, лазерни атаки на въздухоплавателни средства.

През март 2008 г., неидентифицирани лица, въоръжени с четири зелени лазерни показалки направиха координирано нападение срещу шест входящи самолети на летище Сидни.

През февруари 2009 г., 12 пилоти съобщаватц за подобни нарушения. Този месец 52-годишният Gerard Sasso от щата Масачузетс бе осъден на три години затвор, след като направил лазерна атака на полицейски хеликоптер. Той е едва вторият човек в САЩ, който е осъден заради лазерна атака на въздухоплавателно средство.

От FDA(агенция на Министерството на здравеопазването в САЩ) казват, че нито едно лазерно устройство, чиято мощност надвишава 5 миливата, не може да бъде продавано или продадено като лазерна показалка. Проблемът е, че в неподходящи ръце лазерът е най-доброто оръжие – източник на престъпление, чието проследяване може да бъде изключително трудно.

Ако опасността нараства, ще се наложи правителставата да направят преоценка на търговския статус на всички лазерни устройства.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *