Свободен софтуер – операционна система Linux

Може би повечето хора не се замислят като си купуват компютър как той работи и кои са двете му основни части. Като си купим компютър ние си избираме как най-добре да изглежда външно, за да се връзва с интериора на стаята, в която ще стои. Но винаги трябва да обръщаме внимание и на „душата му” или така наречената операционна система (ОС). Какво всъщност е ОС това е основната програма, която помага на всички останали да работят както трябва. Всъщност в „душата” на компютъра се надниква през неговия екран.А тази „душа” дали е безплатна?

Най-разпространената ОС сред персоналните компютри или още РС е Microsoft Windows. Обаче тя се плаща. Ако откажем да си я купим има вариант и да си язтеглим изпиратствана от някой торент сайт. В такъв случай обаче ставаме престъпници. Какво да правим в този случай като нямаме възможност да отделим средства и за ОС? След малко ще стигнем и до това, но нека първо да се запознаем и с основните качества на Microsoft Windows.

Въпреки популярността си тази ОС е доста тромава и се слави със многото си сривове и системни грешки. Дори съществува една шега, която гласи следното: „С цел рязко повишаване на приходите, Microsoft обяви, че започва да продава рекламно място върху съобщенията за грешки.”. Естествено има си и предимства но те не са толкова значителни, че да не се пренебрегнат недостатъците. Добрата операцонна система се определя по това, че потребителят просто не я зябелязва.

Linux

Дойде времето да ви разкажа и за една революционна операционна система наречена GNU/Linux. Какво значи това ли? GNU това са всички програми, които са нужни на потребителя да работи а именно текстов редактор, електронна таблица, компилатор и т.н. Linux е ядрото на операционната система. Ядрото е не много обемна програма която управлява всички останали програми или иначе казано това е сърцето на операционната система.

Операционната система GNU/Linux има много и различни по вид дистрибуции, които отговарят на изискванията на различните потребители. Накои от имената на тези дистрибуции са Debian, Ubuntu, Fedora Core, Red Hat и др. Най-приятелската и интуитивна дистрибуция е Ubuntu. Името Ubuntu e древна африканска дума, която означва „хуманност към другите”. Това е дистрибуцията, за която е казано, че е духът на свободния софтуер.

Сигурно вече се питате с какво GNU/Linux е за предпочитане пред Microsoft Windows. Ами преди всичко, че голяма част от дистрбуциите на тази операционна система, включително и Ubuntu, са безплатни. Но може би най важното е това, че те се разработват не от хора затворени в една сграда, а от специалисти от цял свят. Изходният код на включените програми е отворен като това означава, че всеки, който си има някакво понятие от програмиране може да промени кода в най-удобния за него вариант, а също така да поправи и съществуващи грешки.

Вероятно вие сте си задали въпросът от къде тези хора намират средства да се занимават с това. Истината е, че голяма част от разработчиците не се занимават само с това, а тези които са се отдали на развиването на GNU/Linux са си създали фирми за поддръжката на Linux базираните системи. Във тези фирми работят опитни специалисти, които се занимават да поддържат компютрите на фирмите, избрали тази платформа, в безупречно състояние, след съответното заплащане разбира се. Сега сами разбирате, че в този дял на ОС няма доминираща фирма, която да е завзела всичко в тази ниша принципът е за всекиго по нещо. Просто и справедливо и най вече добре за потребителите.

Хубаво е да притежаваш свободата да споделяш, променяш и изобщо да правиш каквото си искаш със софтуера, който използваш. Искам да отбележа, че това не е възможно с продуктите на Microsoft, техния код е затворен, недостъпен за потребителя, при използването им е необходимо да се въвеждат регистрационни номера, а този който не се съобразява с тези неща бива определен като престъпник.

Microsoft дори правят опити да наложат файловите формати създадени от тях и четими единствено с техните програми. Тези действия ограничават свободите на потребителите. От друга страна потребителите на Linux базирани операционни системи ползват програми, които са свободни и безплатни за сваляне от Интернет, като по този начин форматите използвани от тях са съвместими със всяка една платформа.

В крайна сметка всеки си избира дали да използва продуктите на Microsoft или да остане свободен ползвайки GNU/Linux. Все пак човекът винаги се е стремил към свобода

сподели бутон

3 thoughts on “Свободен софтуер – операционна система Linux”

  1. Това какво беше? Интро към книгата „как да си изберем компютър за новаци? „

  2. Linux е наистина безплатна (за лично ползване) операционна система. Но за съжаление в България е малко разпространена. Основния проблем е подръжката, защото няма достатъчно специалисти в България. Другия проблем е обучението – малко са обучителните центрове, които предлагат обучение за OpenOffice, Ubuntu, GIMP или други продукти. А обучението е важно, защото дори хората, които редовно ползват MS Word не го познават в дълбочина и често правят фатални грешки.

  3. Много е важно хората да разберат, че имат избор. Уидоус е налаган навсякъде в училищата, в държавата, в общините. Аз работя с линукс от 5 години и няма сила на света, която да ме върне при майкрософт. И това, че е безплатен не е най-важното. Линукс дистрибуциите идват с огромен набор програми, които в уин-а трябва да се слагат допълнително. Линукс никога не се оплаква, че ти е бавен компютъра, до скоро дистрибуциите поддържаха процесори от 486 нагоре включително. Имаш бавна машина, слагаш се по-проста графична среда, но компютъра продължава да се работи. Няма нужда да сменяш всяка година. Мой колега има златно правило – счупи ли се линукс, търси хардуерен проблем. И действително е така. Няма преинсталации, няма дефрагментиране на дискове. Ако не дай си боже ти спре тока, операционната система не се разваля. Става, „изтръсква“ се и си продължава. И разбира се не ти трябва анти вирусна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *