Как да надградим вече употребявания компютър

Технологиите се развиват с бесни темпове, което води и до бързото техническо остаряване употребяваните компютри. След една година съзряват, две по-късно могат да се определят като възрастни, а след петата година са готови за пенсия. Някои потребители вече са свикнали с това, а други изпитват притеснения от този кратък цикъл.

Кога е необходимо надграждане на машината? Или просто е назрял моментът за покупка на нов компютър или лаптоп, препоръчително от itopia.bg?

В следващите редове ще се опитам да отговоря на тези неясни въпроси.

Щом сте се замислили за обновяване на вашия компютър, вероятно с него се случва нещо нередно - запъхтява се при по-сериозно натоварване или просто не може да стартира нова програма. Съществува вероятност всички тези неприятности да са следствие на софтуерни проблеми. Многото едновременно работещи приложения забавят работата на процесора и изстискват RAM паметта.

За да оптимизирате работния процес на вашия компютър, е необходимо да "пречистите" машината чрез софтуерните програми, създадени специално за тази цел.

Обновяване на хардуера

Ако все още вашият компютър има проблеми, е време да помислите за покупка на нов хардуер. Нека разгледаме всеки основен компонент един по един по един.

Процесор

Основната роля на процесора изпъква, когато поставената задачата изисква множество сложни калкулации, например - филтриране на фотография.

Повечето потребители смятат, че процесорът е основният виновник за бавното стартиране на операционната система или затормозената работа на браузъра, но това не е така. Тези досадни проблеми произлизат най-вече от некоректно функциониране на твърдия диск или оперативната памет.

Лесно може да сравни производителността на процесора с тази на конкурентите чрез приложението SiSoft Sandra Lite и да се направи извод дали евентуална подмяна би имала смисъл.

Нужна ли е смяна

Повечето процесори са произведени за точно определени гнезда на дънната платка, така че някои стари машини може да не са съвместими със съвременните устройства. В този случай се налага смяна на "дъното", което от своя страна е сложно и скъпо действие. Някои потребители предпочитат покупката на нов компютър, а ползващите лаптоп се сдобиват с друга машина, тъй като подмяната на процесор в преносимо устройство е крайно скъпо.

Видео карта

Първа стъпка: Преди вземането на решение за 'ъпгрейд' на видео карта е нужно тя да бъде почистена. Това не е сложно и отнема няколко минути: платката се вади от слота на дъното без никакви усилия, след което е нужно да се продуха със сгъстен въздух и да се постави отново в същото гнездо (PCI).

Втора стъпка: Необходим е сравнителен тест за поведението на цялата система спрямо други компютри със сходни характеристики. Подходящи за това са лесно използваемите програми 3DMark 06 или 3DMark 11. Незадоволителен резултат означава, че е дошло времето за смяна на видео картата.

RAM

Тенденция е да нараства потреблението на оперативната памет с увеличаване броя на ползваните приложения. Може да проверите колко от наличния RAM се ползва от вашия компютър. Отворете Windows Task Manager и изберете секцията Performance section.

Не се притеснявайте, ако системата отчита 75% или по-малко в ненатоварен режим. Windows складира в RAM паметта данни с цел достигане на бърз достъп до нея.

Подобно на видео картата подмяната или добавянето на нови DIMM платки е изключително лесно и отнема няколко минути. Този сайт Crucial’s memory upgrade ще ви помогне да определите какъв тип RAM поддържа вашата дънна платка.

Съхраняващо устройство

Твърдите дискове оказват осезаемо влияние върху скоростта, с която се стартират приложенията и файловете. Ако сте надградили RAM паметта и все още оставате с впечатление за бавно функциониране на компютъра, насочете вашето внимание към хард диска. Нужно е само да поставите ново или допълнително устройство в отсека на кутията и да го свържете към дъното посредством SATA кабел.

Възможно е и да замените стар хард диск с нов и на лаптоп. Уверете се, че купувате устройство, чиито размери съвпадат с тези на ползваното от преносимия компютър.

Твърдотелните дискове
промениха правилата на играта в съхранението на данни. Техните резултати при тестовете за скорост на трансфер и достъп до данни издухаха механичните твърди дискове. Разбира се, това обуславя и значително по-високата им цена.

Заключение

Надграждането с посредством видео карта, RAM или Solid state drives няма автоматично да превърне употребявания компютър в перфектния, издръжлив работен кон, но със сигурност ще му вдъхне нов живот.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *