исо сертификация, исо сертифициране, сертификация iso

excellence June 23, 2015 Uncategorized

Какво е QMS?

За да бъде работата на организацията успешна,тя трябва да се управлява по системен и ясен начин.

Организация за управление, заедно с други аспекти на управлението включва управление на качеството.

QMS – система, създадена от организацията за формиране на политиката и целите по качеството и реализацията на тези цели. QMS, като всяка система, се характеризира със своята цел, структурата, съставни елементи и връзки между тях. QMS университет – набор от организационни структури, процедурите, процесите и ресурсите, необходими за изпълнение на политиката за качество, с помощта на планиране, управление, поддържане и усъвършенстване на качеството.

Quality политика е основен документ на системата. Тя определя целите на изграждането и експлоатацията на СУК, както и ангажираността на висшето ръководство да постигне целите си.

QMS покрива обхвата на гимназията, като педагогически, научни, образователни, административен, икономически. Тези сфери са свързани помежду си и, в повечето случаи се припокриват.

Функционирането на СУК се извършва чрез включване на всички служители, при това топ мениджмънта (ректора на университета) носи пълната отговорност за реализация на целите за качество.

Административното въздействие върху СУК се основава на процеса на управление на базата на действителните резултати. Основната му цел е да се създадат условия, способни да гарантират процеса на непрекъснато усъвършенстване. По този начин, промени в процеса на оценяване на качеството се извършват въз основа на критериите.

Процесът на разработване и прилагане на система за администрация на качеството включва следните стъпки: – Избор на QMS модел; – сравняване на дейността на университета с изискванията на избрания модел; – възстановяването на дейността на университета, където е необходимо; – разработване и внедряване на СУК документи, потвърждаващи съответствието дейността на Университета с изискванията на модела;

– QMS сертифициране, с цел подобряване на ефективността на операциите;

– дейности за подобряване на базата на непрекъснато усъвършенстване на процеса.

Решението за подобряване на качеството на образователните услуги е свързано с необходимостта от създаване на интегрирана система за управление. Изграждането на такава система с опора само на оценката на резултатите от всеки процес е принципно несъстоятелно.

Ефективно управление на качеството може да се постигне само чрез контролиране на процедури в рамките на самия процес. По отношение на университета – чрез управлението на качеството на научните и образователни услуги на всички етапи от подготовката на експерта.

Причината за всички грешки са винаги погрешни действия. За да се избегнат грешки, трябва да се определи точната последователност на действията, да се опишат (формализират), да се разработят насоки за прилагането и мониторинга на правилното действие. С други думи, управлението на качеството на обучение трябва да бъде конструирано така, че отклоненията от зададените изисквания , по възможност, да бъдат предупреждавани, а не коригирани, след като те са били открити.

По този начин ще може да се осигури репутацията на университета като надежден доставчик на висококачествени професионалисти с минимален риск за предприятията, организациите и лицата, които могат да се считат  за потребители на услугите.

социални мрежи