Защита на лични данни в Интернет – възможно ли е?

Spokeo е истинска иновация за социалния уеб. Услугата е нов тип търсачка, която не търси просто информация. Тя търси хора. Някога замисляли ли сте се, че по всяко време всеки може да намери мислите, снимките, локациите, видеоклиповете, статиите в блоговете ви, цялостната ви активност в социалните мрежи и дори IP адресите, през които влизате в Интернет, само с няколко кликвания на мишката?

лични данни защита Интернет

Според създателите на Spokeo, чиито творение прави точно това, търсачката "не е просто тефтера на баба ви". С незначителната разлика, че баба ви никога не ви е следила във всичко, което правите. Нито е оставяла своето тефтерче с номера на площада в градския център, за да може първият непознат да научи името, номера, предпочитанията ви, както и кои са приятелите ви или коя е рожденната дата на гаджето, с което сте официално обвързани във Facebook.

Spokeo: търсачката на хора

Ако досега не сте се замислили какво споделяте в блогове и социални мрежи и каква част от тази информация е наистина лична, значи е крайно време да го направите. Съвсем наскоро Рон Баус, консултант по Интернет сигурност, събра всички публично достъпни данни за 100 млн. потребители на Facebook и ги качи безплатно в торент тракера The Pirate Bay. Целта му била да да насочи общественото внимание към дискусията за споделянето на лични данни в Интернет.

Говорейки за Facebook, някога чели ли сте полицата за достоверност при регистрация? Ако не сте, както мнозинството от потребителите, значи сте спестили текст от 5,830 думи – с над хиляда повече от американската конституция. И дори да бяхте отделили нужното за усвояване на цялата тази информация време, щяхте да осъзнаете колко трудно разбираеми са условията за ползване на социалната мрежа. С няколко думи Facebook Privacy Policy любезно ви съобщава, че всичко, което споделяте става собственост на компанията. Но вие имате пълната свобода да изберете какво споделяте и какво не. Не е ли забавно?

Случаите, в които работодателите проверяват социалните профили на своите потребители, все повече зачестяват. Със сигурност сте чели за хора, изгубили работата си, просто защото са се оплакали от забавено плащане или поредната прищявка на шефа, който случайно се натъкнал на съответния акаунт и с усмивка на лице подписал заповедта за освобождаване. Дори се появиха ръководства в блогове за самоусъвършенстване, които споделят как да не загубите работата си през Facebook.

Признавам си. Не съм фанатик на тема сигурност, нито запален хейтър на социалния уеб (за щастие). Но ви приканвам следващия път, когато пускате нещо в социалните мрежи, да се замислите колко хора могат да го прочетат и дали ще има последствия за вас.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *