Как се конструират и монтират пожароустойчиви врати?

Пожароустойчивите врати са специално конструирани, за да забавят или предотвратят разпространението на огън и дим. Тези врати не са предназначени да бъдат напълно огнеупорни и всъщност са направени от материали, които могат да горят. Въпреки че в крайна сметка те ще изгорят в огъня, те са устойчиви на високи нива топлина и пламъци, за да забавят огъня за определен период от време.

Пожароустойчиво  жилище

Със задържането на огъня противопожарните врати позволяват на повече хора да излязат безопасно от сградата по време на извънредна ситуация. Те също така могат да помогнат за предпазването на собствеността и имуществото, докато пожарникарите работят върху потушаването на пламъците.

За да може да сме сигурни, че тези врати ще функционират както е планирано, противопожарните врати биват тясно регулирани от независими регулиращи органи. Тези врати трябва да са изработени, тествани и монтирани в съответствие със стандартите, създадени от съответните органи.

Подобни стандарти се определят от органи като Федерацията по Дървообработване в Обединеното Кралство, както и от други ръководни органи в целия свят. На местно ниво пожароустойчивата вратата може да бъде обект на инспекции и одобрение от орган на тази юрисдикция, по-често на пожарната или на строителен инспектор.

Тези врати се монтират в огнеупорни стени. Стената трябва първо да бъде оценена според времето, за което е предназначено, да предотврати разпространението на пожар. Така например, една „двучасова“ стена ще задържа пламъци и дим, докато се съпротивлява от запалване за два пълни часа.

Една пожароустойчива врата трябва да има оценка за горене равна на три четвърти от оценката на стената. Например, една пожароустойчива врата Doordecor, инсталирана в двучасова стена, ще има оценка от 90 минути.

Противопожарни врати обикновено се поставят само в касите на вътрешните отвори в една сграда. Те се използват във външни стени само когато сградата се намира в непосредствена близост до друга постройка, в близост до границите на имота или до пътното платно. Пожароустойчивите врати са безполезни, ако не са инсталирани в пожароустойчива стена. Ако стената не е проектирана да устои на огън, вратата бързо ще изгори.

Врати, използвани в пожароустойчиви стени, могат да бъдат изработени от дърво, алуминий или стомана. Те обикновено имат пожароустойчиво ядро, направено от гипс или от подобен продукт на минерална основа. Всички противопожарни врати трябва да бъдат оборудвани с етикет или система за маркировка, посочваща оценката на вратата.

В САЩ този етикет може да бъде механично закрепен или отпечатан върху вратата. Докато във Великобритания и Европа също се използват етикети, е по-вероятно да намерите цветни карфици, поставени на ръба на вратата, които показват нейната степен на огнеустойчивост.

Касата и пантите, използвани с пожароустойчива врата, също трябва да бъдат изследвани и обозначени за използване при пожар. Повечето съвременни изисквания за противопожарни врати също налагат използването на саморазширяващи се уплътнения.

Тези уплътнения автоматично ще се разширят, когато са изложени на високи температури, за да запечатат пространството около врата. Вратите, също така, трябва да са самозатварят и самозаключват, за да не могат да бъдат оставени в отворено положение с помощта, на който и да е механичен ограничител на врата или друго устройство.

През последните десет години определено се наблюдава нарастване на избора на атрактивни пожароустойчиви дървени врати, както в търговската мрежа, така и по поръчка. Наскоро беше завършен проект, за който бяха избрани четири врати, водещи от публичния коридор с най-висок клас подова настилка в апартамент в центъра на Ню Йорк.

Заради стандартите, които изисква тази сграда, трябва да се използват пожароустойчиви врати, и както се изисква от поръчката, те трябва да бъдат орехови пожароустойчиви дървени врати, за да може те да са еднакви с останалите врати по проекта.

Технологичният прогрес дава възможност на новите пожароустойчиви врати да приемат по-привлекателен и по-изискан вид, подобаващ на мащабни жилищни и търговски проекти, които изискват висока степен архитектурни детайли. С разнообразието и сложността на пожароустойчивите врати на пазара, архитектите могат да добавят един безопасен и естетичен елемент към тяхната зрителна палитра.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *