Как да повишим пазарната си стойност – самомаркетинг

Мислите, че сте по-добри от другите претенденти за дадена длъжност, но не я получавате? Мислите, че заслужавате повишение, но не ви повишават? В наши дни не е достатъчно да си мислите, че сте умни и отговорни професионалисти, важно е и другите да мислят така.

самомаркетинг

Но не всеки знае, как да се покаже в най-добрата си светлина затова на работа често назначават не тези, които са по-опитни и по-добре квалифицирани, а тези които умеят да се „продават”.

Шест правила за успешен самомаркетинг

Правило № 1

Целта на самомаркетинга е да опознаем себе си. Направете маркетингово проучване на самите себе си, определете вашите положителни страни, интереси, възможности. Направете списък на положителните и отрицателните си качества, вие като специалист трябва да знаете всичко за себе си, за да можете в даден момент да предложите на работодателя точно това, което той иска и умело да избегнете недостатъците си.

Съвет от Ян Филипсон

Помислете си за тези, с които общувате. На нас ни е приятно да общуваме с хора, с които си приличаме, огледате се що за хора са те. Как се обличат, как се държат, какво вършат. Изучавайки тях, вие по-задълбочено ще опознаете и себе си, този свой имидж, който вие показвате на света.

Правило № 2

Да се предложите добре е важен момент на първа среща, за това внимателно проучете философията на компанията, в която кандидатствате. Разберете от какъв сътрудник има нужда тя и на интервюто проявете подходящите качества, за да провокирате интерес в работодателя. Ако си търсите работа в банка е ясно, че трябва да сте порядъчен човек, добре познаващ икономиката, обръщащ внимание на детайлите и консервативно облечен. Съвсем други качества е необходимо да подчертаете, ако кандидатствате за сервитьор или журналист.

Съвет от Ян Филипсон

Каквато и работа или специално да сте избрали, задължително трябва да знаете какви са изискванията към работещите в сферата, защото те растат не с дни, а с часове. Затова е необходимо постоянно да следите за измененията във вашия отрасъл, животът изисква да не изоставате от тях. Ако спрете с развитието си или ще ви се наложи да учите и наваксвате или да смените дейността си. Затова независимо от възрастта и обстоятелствата, вие винаги трябва да съответствате на заеманата длъжност и постоянно да работите над себе си.

Правило № 3

Вашият имидж – това е начинът по който изглеждате, обличате и разговаряте, как ходите и как се държите, с други думи, как ви вижда света. Имиджът трябва напълно да съответства на целта която искате да достигнете и зависи от това на кого искате да направите впечатление. Затова преди да внесете някакви корекции в имиджа си, ясно си представете образа който искате да създадете. Но не се променяйте много бърза защото в противен случай ще загубите естествеността си.

Съвет от Ян Филипсон

Подбирайки дрехите си за работа, не се водете от модата, спрете се на класическия стил. Ако не знаете кой стил е класически, то разходете се по главните улици в час пик и ще видите, как се обличат служителите от различните учреждения.

Правило № 4

Общувайте повече и разширете кръга на контактите си. Срещите с хора са идеална възможност за самомаркетинг. Първо те могат да станат ваш потенциален работодател, партньор или клиент. Второ може да ви препоръчат на някой, който да ви предложи работа. Можете да си разширите кръга на полезни познанства на семинари и курсове, свързани с вашата специалност.

Освен това не забравяйте за визитките оформени от професионален дизайнер и за саморекламата тя ще ви помогне да постигнете положителен имидж и ще осигури уважението на околните. Социалните мрежи също са съвременен и лесен начин за поддръжка на професионални контакти. Най-добрият пример в тази област е социалната мрежа LinkedIn.

Съвет от Ян Филипсон

  • Появете се в местната преса. Използвайте прес релийз. Публикуването на снимка и разказ ще повдигне интереса към вас. Веднага ще станете знаменитост (макар и за седмица), но ще има положителен ефект върху имиджа ви;
  • Напишете статия в област, която добре познавате. Името ви ще се появи в пресата и като неин автор ще започнат да гледат на вас като на специалист в тази област;
  • Напишете книга или няколко книги. За това е необходимо същото като за статията, само че ще ви отнеме повече време и сили.

Правило № 5

Съставете си план за самомаркетинг – списък с краткосрочни цели и задачи. Преглеждайте го всеки ден, отбелязвайте изпълнените и добавяйте нови. Определете конкретни срокове за изпълнение на целите. Те трябва да са реални, иначе няма да успеете да приключите на време и ще сте недоволни от себе си. Самомаркетинга се улеснява ако си поставяте ясни цели и задачи за изпълнението за които ще ви бъдат необходими различни срокове – ден, месец, година.

Съвет от Ян Филипсон

Испанска поговорка гласи: „Утре е най-натовареният ден от седмицата”. Такова отлагане на нещата може да се превърне в истински проблем и значително да влоши вашата ситуация.

Правило № 6

Не е важно защо се стремите към самомаркетинг, важно е да имате едно основно качество – увереност в силите си. Тази увереност трябва да съпровожда всички ваши дела и постъпки.

Съвет от Ян Филипсон

Тренирайте вярата в себе си всеки ден. Правете това което никога не ви е идвало на ум. Например:

  • Да поискате обезщетение за лошо блюдо или обслужване в някой ресторант;
  • Да се облечете в ярки цветове, които никога не сте носили;
  • Да си купите презерватив в пълна с хора аптека въпреки, че преди сте се срамували от това;
  • Да заговорите непознат в асансьора;
  • И т.н.

бутони за социални мрежи

1 thoughts on “Как да повишим пазарната си стойност – самомаркетинг”

  1. Да не забравяме и онлайн присъствието. Висша форма на маркетинг и самомаркетинг е изграждане на професионален уебсайт и постоянна активност в търсачките и социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *