Термосифонни системи с вакуумни тръби – цени и качество

С наближаването края на зимата и с разпространената информация за увеличение цената на ел. енергията, все повече хора се интересуват от покупка на Слънчеви колектори за отопление на вода.

Термосифонни системи с вакуумни тръби

Търговците предлагащи термосифонни вакуумни системи са много и като при всеки продукт предложенията са с различно качество. Използват се и търговски хитринки с цел привличане на клиентите, който в крайна сметка са си откровени лъжи.

При покупка на термосифонна система с вакуумни тръби е препоръчително да обърнете внимание и да проверите следното:

  • какво се включва в цената - много търговци не включват всички елементи и се оказва, че за да заработи соларният отоплител е необходимо да закупите и още нещо, като например ел. нагревател, спомагателен танк, предпазителен клапан, стойка, магнезиев анод, дори вакуумните тръби.
  • какво е абсорбиращото покритие на вакуумните тръби - повечето от търговците не дават информация за вида на абсорбиращото покритие, което може да е двуслойно (AL-N-AL) и трислойно (SS-CU-ALN/ALN). Трислойното е по-добрият избор. Как да направим разлика между тях открихме на тази уеб страница.
  • материалите за изработка - дебелината на ламарината водосъдаржареля е трудно да се измери, затова проверете дебелината на ламарината за стойката. Стандартно е 1,2 мм за неръждавейка и за боядисана. Срещат се се стойки с дебелина 0,6-0,8 мм, които са нестабилни.
  • абсорбираща повърхност - може да срещнете еднакви модели термосифони с вакуумни тръби с различна абсорбираща повърхност. Много търговци завишават стойностите и заблуждават клиентите. Тук е важно да се знае ефективната абсорбираща повърхност.
  • "германските" термосифонни системи с вакуумни тръби са меко казани съмнителни.
  • гаранционните срокове на продукта.
  • изисквайте пълно описание на продукта или се насочете към търговци, постарали се да направят пълно описание на предлаганите термосифонни слънчеви колектори с вакуумни тръби.
  • при демонстрация на вакуумни тръби имайте в предвид, че има добавки за вода които симулират изпарение. Проверете температурата на водата, която е точният критерий за оценка.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *