Слънчеви колектори през зимата – ефективни ли са?

Работят ли слънчевите колектори през зимата? Онези от вас, които знаят на какъв принцип работи слънчевата енергия, могат много лесно да отговорят на този въпрос. Въпреки това много хора не са запознати с принципа на работа на слънчевите колектори и поради тази причина настъпват известни обърквания спрямо това дали те функционират еднакво добре през цялата година.

За тези хора, които със сигурност си задават въпроси като „Какво е слънчева енергия?“ ще кажем, че това е енергия получена от слънцето. Този вид енергия, освен, че е добита по-екологичен начин е и възобновима и неизчерпаема.

Ако успеят да се намерят достатъчно добри и подходящи начини за добиването й, то тя със сигурност щеше да задоволи всички наши нужди. Също така с нейна помощ до голяма степен човечеството ще реши всичките си енергийни потребности, без да вреди на околната среда.

Слънчевата енергия се извлича от лъчите на слънцето с помощта на слънчеви колектори, които ги улавят и ги преобразуват в топлинна енергия, която се използва за затопляне на вода. Другият въпрос, който много хора си задават е „Какво представляват слънчевите колектори за топла вода?“.

Това са соларни системи съставени от двуслойни тръби като пространството между тях е във вакуум, които всички знаем, е най-добрия изолатор. Освен това тези тръби са със специални покрития, които привличат лъчите.

Доказано е, че соларните колектори Sunstar.bg с термосифон и Heat Pipe тръба усвояват до 94% от слънчевата светлина, а топлинните загуби са едва 6%, което е наистина малко. Тези системи са изключително ефикасни през лятото, когато слънцето грее най-силно.

Отново ще възникне един въпрос и той е „А работят ли слънчевите колектори през зимата?“ и отговора на този въпрос според много хора би бил „Не“, тъй като тогава е студено. Това обаче е абсолютна заблуда и голяма грешка. Соларните колектори с Heat Pipe тръба и с термосифон работят, макар и с по-малка ефективност и през зимата. Количеството топлина, която произвеждат тогава обаче не е толкова голямо, колкото през лятото.

Единственият недостатък на слънчеви колектори е тяхната цена. Въпреки това тази инвестиция си заслужава, защото вие сами ще усетите разликата в сметката за това още след първия месец – тя ще намалее осезаемо.

социални мрежи