Как да се храним по време на празниците и след тях

Моля ви се, не казвайте, че сте напълно чужди на "голямото празнично преяждане", че сте в състояние да концентрирате целия си инат и да устоите на всичките изкусителни напитки и високо калорични ястия на специално подготвената празнична трапеза. Трудно успяват дори и заклетите въздържатели и строги привърженици на здравословното хранене! Ще се опитаме да ви дадем няколко съвета за разумно хранене по празниците и след тях.

хранене празници Коледа

Винаги идва моментът, в който се предаваме на кулинарните изкушения, макар от опит да знаем, че удоволствието е краткотрайно, а неприятните последици върху фигурата и здравето продължават понякога с месеци. И понеже през януари също изобилства от празници, именни дни и всякакви други весели поводи да се съберем на вкусни мезета и на по чашка, добре е да си имаме в резерва някои трикове, които биха ни помогнали да се справим с дискомфорта в стомаха или натежалата на другия ден глава.

Ако сте прекалили със сладкишите, баниците, свинските пържоли и останалите деликатеси, ако злоупотребите с алкохола и газирани напитки, не разчитайте на бабини рецепти. Билковите запарки от анасон, копър, джоджен или кимион, освен че са трудоемки за приготвяне са и със съмнителен ефект. Сокът от кисели краставички пък, както и прочутият „бульон-трезве” от кисело зеле могат само да ви докарат отоци под очите и високо кръвно налягане поради съдържащото се в тях прекомерно количество сол.

Затова по-добре е спешно да си помогнете с прясно изцеден сок от ябълки, който нормализира работата на храносмилателния тракт, много богат е на пектин, който премахва киселините и успокоява стомаха. Подходящ е и плодовият коктейл от портокал, грейпфрут и лимон, смесени по равни части.

Цитросовата комбинация възстановява нарушения баланс на електролити в организма и доставя така необходимите след преяждане и препиване антиоксиданти и витамини. Изключително богат на витамин С, който обикновено се изчерпва в организма след тежко препиване и прекаляване с цигарите. Още по-добре приемането на сокове да се съчетава и с движение. Физическата активност засилва обмяната на веществата и така човек отделя по-бързо вредните токсини.

Затова накрая можем да обобщим съветите си така: по време на задалата се поредица от именни дни опитайте да се движете, танцувате и веселите повече. Пийнете си и си вземете от всичко на вкусната празнична трапеза, но с мярка и без да прекалявате с нищо.

Това е най-сигурния начин за приятно и здравословно прекарване на тези хубави поводи и празници.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *