Google Chrome – Браузър мечта!

Беше време Google да направят и собствен Web браузър. По-скоро въпросът беше не дали ще се захванат с тази претенциозна и доста мъглива задача, а кога точно? Е, това се случи преди няколко години, когато, Google анонсираха, че ще пуснат за свободно сваляне своят браузър, наречен Google Chrome. И ще е open-source.

Аз лично го инсталирах за пръв път преди около час и половина и в момента пиша това от него. Според комикса, който Google пуснаха като PR кампания за промоция на новият им браузър, пише, че Chrome трябва буквално да пресъздаде идеята за перфектният уеб браузър. Естествено на първо място това прозвучава като голямото изхвърляне, но дали в реалността това е така.

Chrome всъщност е най-доброто нещо, до което някога съм се докосвал. Без да се изхвърлям, ще ви кажа и защо.

Инсталацията е почти светкавична и още след като го стартирате, осъзнавате, че тук се сблъсквате с нещо, което е направено на база идеи, които липсват в другите браузъри или са недоизпипани или не чак толкова добре имплементирани. Веднага прави впечатление изчистеният вид, лентата с табовете е изведена най-горе, липсват бутони за първа страница, букмаркове, история, полето за търсене в различните търсачки.

Напълно (дали?) отсъства лентата за статус (Status Bar) долу. Всъщност status bar-a съществува, но се появява само когато има нужда от него - за да видиш URL-то на хиперлинк или заявките които прави браузъра към сървъра. След като няма какво да показва статус лентата изчезва, автоматично.

Много минималистичен вид на пръв поглед, но веднага след това става ясно, че идеята е точно това - взаимодействието между потребителя и уеб браузъра като приложение стартирано на компютъра да е сведено до минимум.

Лично аз след инсталацията се уплаших, че браузъра се стартира преведен изцяло на Български. Не че не харесвам нашият език, напротив, но когато става въпрос за приложения, предпочитам всичко да ми е на английски, защото просто по-добре се справям и не се налага да преоткривам колелото всеки път, когато видя странен превод на нещо тривиално.

Веднага след като видях преведеният Chrome си помислих, че както в случая с Firefox, трябва да дръпна не-локализирана версия и да я инсталирам на ново. Все пак реших на първо време да проверя, дали пък момчетата от Google не са се сетили да поставят опция за смяна на езика. Очарован бях като видях, че такава опция съществува, придрожена и от опции за избор на различни речници, които да поправят грешки при писане на текст.

Със стартирането браузъра се отваря с един таб, които на първо време е празен, но след като отворите няколко страници, всеки нов таб показва, така да се каже най-често отваряните от теб сайтове, базирано на посещенията. Т.е. когато си пуснеш браузъра за да кажем 10-ти път, много е вероятно измежду тези 9 страници, които ще видиш под формата на малки снимки, да е точно страницата коят смяташ да отвориш. Страхотно изобретение, взаимствано от Opera до някъде. А отстрани в меню са подредени последните букмаркнати сайтове.

Когато започнеш да набираш URL-а на дадена страница, веднага прави впечатление лентата за адреси. Нещо, което във третата версия на Firefox беше имплементирано, тука е направено също толкова добре, ако не и по-добре. Още не съм сигурен за всичките функции на т.нар. 'omnibox', но на пръв поглед прави впечатление, възможността за търсене на думи в букмарковете, историята, Google, а и също така в различните търсачки, които се добавят автоматично с отварянето им.

Т.е. ако искаш да търсиш например клипчета в youtube, то е нужно само да напише първите три букви на URL-а на youtube, след което браузъра ще ти покаже, че ако искаш да търсиш там, трябва просто да натиснеш Tab и автоматично адресната лента се превръща в лента за търсене в youtube. Прекрасно решение на проблема с разходките с мишката и заемането на излишно място от иначе така важната работна площ на браузъра.

Едно от най-иновативните решения, според разработчиците е новата среда, чрез която се обработват процесите в браузъра. Простото обяснение е в идеята, че всяка една страница, независимо какви процеси използва, било то JavaScript, Adobe Flash, Java и т.н. е сама за себе си. Т.е. всеки път когато потребителя зареди сайт, то той работи единствено и само в таба, в който е отворен. По-този начин се избягва нещо типично за сегашните браузъри - някои сайтове да правят каквото си поискат и да крашват цялото приложение.

Новата система за използване на системната памет, също заслужава внимание. Всеки един таб след като бъде затворен се изчиства от адресното пространство на браузъра без да оставя никакви боклуци след себе си. Това гарантира по-доброто разпредение на паметта и съответно по-доброто бързодействие на браузъра, като цяло.

Също така едно от иновативните решения е новият incognito mode. Този режим позволява на потребителя да отваря сайтове, без те да имат разрешение за записване на каквото и да било върху вашата машина. Бисквитките биват изтривани веднага след затваряне на прозореца и никаква уеб история не се запазва.

Като заговорихме за бързодействие, мога определно да заявя, че това е най-бързият и стабилен браузър, който съм ползвал до момента. Три прозореца и над 35 отворени таба в тях с тежки Flash и JavaScript апликации, системната памет използвана от браузъра беше малко под 500MB, което за такова натоварване си е повече от похвално.

Също така, във връзка с горното, от Google са направили вграден Task Manager, където може да видите всеки един таб или плъгин колко системна памет и процесорно време заема, като също така имате възможност да прекратите процеса. Експеримента с youtube и спирането на Flash плъгина - работи. Страницата е там, само че плеъра го няма :)

Начина по който с Chrome се свалят файлове, също прави впечатление. Има си вграден Download manager, който е на светлинни години например от този на Firefox. Веднага файла, който се сваля отива в статус лентата и седи там докато не бъде свален докрай. Освен това си има pause/resume функция, както и търсачка, интересна индикация за това до къде е свален файла и т.н.

Това, което аз забелязах като недостатъци са малко и са повече свързани с различни функционалности, с които съм свикнал.

Най-големият недостатък който забелязах е липсата на възможност за тагове към букмарковете, което лично според мен си е голям пропуск, защото това е начина по който аз си организирам букмарковете във Firefox и в социалната мрежа delicious, а съм сигурен че и всеки които използва Интернет от по-дълго време ще каже, че това е най-добрият начин за организация.

Също така дребни неща свързани с интерфейса, които ми направиха впечатление са липсата на опция за презареждане на всички отворени табове, това че няма drop-down меню за лесно избиране на таб и това че табовете изглеждат странно като станат над 15. Събират се много близо един до друг.

Лично за мен Chrome много скоро ще се превърнe в браузър по подразбиране за много компютри (включително и моят). Дните на присъствието на Internet Explorer в уеб пространството мисля, че започват да изтичат, но това само бъдещето ще покаже. Chrome вече е най-популярният браузър в света, дори задмина Firefox. Именно затова реших да го опитам и съм очарован.

бутони за споделяне

1 thoughts on “Google Chrome – Браузър мечта!”

  1. Chrome е много добър браузер, но е на „светлинни години“ години по популярност от ИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *